Companii

Primul operator aerian ieftin, pe ruta Bucuresti-Venetia

10.11.2003, 00:00 16

Operatorii aerieni low-cost a€“sau operatorii ieftini- au fost singurul segment la industriei aviatice care a avut de castigat pe parcursul recesiunii mondiale a domeniului aeronautic din ultimii ani. In aceste conditii, operatorii low-cost au avut posibilitatea sa isi extinda puternic operatiunile in tot mai multe tari. De saptamana trecuta, primul operator de tip low-cost a intrat si in Romania.
"Romania era singura tara in care nu era prezenti in aceasta zona", a declarat Antonio Jervolino, reprezentantul in Romania al operatorului italian low-cost Volareweb, care estimeaza ca va transporta in primul an de activitate pe piata romtneasca 100.000 de persoane.Ce inseamna insa low-cost si de unde isi va gasi operatorul italian clientii ?"Pretul unei calatorii dus cu avionul de la Bucuresti la Venetia incepe la 29,90 de euro fara taxe precum taxele de aeroport sau cele administrative. Vrem sa ii atragem astfel pe cei care calatoresc in Italia cu autocarul. De ce sa mearga trei zile in conditii nu tocmai comode cu 200 de dolari cand pentru un drum dus-intors Bucuresti -Venetia cu toate taxele incluse pretul incepe la 110 dolari si ajung la destinatie in o ora si jumatate ?", a explicat reprezentantul Volareweb.In plus, potrivit acestuia, o parte dintre clienti vor veni si din randul celor care folosesc in prezent serviciile altor linii aeriene care opereaza zboruri in Romania."Astfel am ajuns ca in Italia sa ocupam locul doi dupa operatorul national Alitalia".Diferenta intre 29,9 euro si pina la peste 100 euro cat este de fapt pretul real al calatoriei se explica prin taxele de aeroport, administrative si de alte tipuri.Obtinerea unui astfel de pret pentru un zbor este realizata prin excluderea unor servicii precum manzare, bauturi sau ziare (oferite gratuit in avion de catre companiile aeriene clasice) si operarea unor aeroporturi secundare. "Daca cineva vrea ceva de mancat, de baut sau ziare, atunci le va plati suplimentar. In plus, in cazul zborurilor noastre doar bagajul de pana in 15 kilograme este transportat gratuit, pentru greutati mai mari crescand tariful corespunzator" adauga Jervolino.Potrivit directorului  de comunicare al Volareweb, Giovanni Baldoni, din Romania vor fi operate doua zboruri catre Venetia, de pe aeroportul international Baneasa din Bucuresti si din Timisoara.Volareweb.com si-a inceput activitatea in februarie 2003, ca operator cu tarife reduse al grupului Volare.Volare Group, format in iulie 2000 prin fuziunea companiilor Air Europe si Volare Airlines, detine o flota formata din 28 de aeronave de tip Boeing si Airbus. Grupul are capital integral privat si se situeaza pe pozitia a doua in randul operatorilor aerieni italieni din punct de vedere al capacitatii de transport a pasagerilor.Cifra de afaceri a grupului a depasit, anul trecut, valoarea de 600 de milioane de euro, in vreme ce numarul pasageri a fost estimat la 3,7 milioane persoane.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO