Companii

Primăria Oradea investeşte 20 mil. lei în extinderea parcului Eurobusiness

Autor: Laurentiu Cotu

27.05.2012, 15:18 225

Municipalitatea Oradea a câştigat un proiect european în valoare totală de aproape 20 mil. lei (circa 4,5 mil. euro), pentru dezvoltarea parcului industrial Eurobusiness din municipiu. Proiectul ''Crearea unei infrastructuri de afaceri în municipiul Oradea şi asigurarea cu uitilităţi publice a parcului industrial Eurobusiness Oradea-etapa a II-a'' a primit finanţare prin Programul Operaţional Regional 2007-2012, Axa prioritară 4 - ''Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local, Domeniul de intervenţie 4.1 - ''Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanţă regională şi locală'',

În prezent parcul industrial Eurobusiness, aflat în proprietatea primăriei Oradea, are o suprafaţa totală de circa 121 de hectare (din care o suprafaţă de 27 de hectare este ocupată de utilităţi), însă proiectul de extinderea prevede creşterea suprafeţei acestui parc cu 45 de hectare. Perioada de implementare a proiectului este de 26 luni(mai 2012-iulie 2014).

Un prim pas în realizarea acestei investiţii a fost făcut ieri, când la primăria Oradea, în prezenţa ministrului Dezvoltării regionale şi turismului, Eduard Hellvig şi a secretarului de stat Marcel Boloş a fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul ''Crearea unei infrastructuri de afaceri în municipiul Oradea şi asigurarea cu uitilităţi publice a parcului industrial Eurobusiness Oradea-etapa a II-a''. Prin noul proiect, susţinut din fondurile structurale, valoarea totală a investiţiei în infrastructura de afaceri din parcul Eurobusiness Oradea se ridică la 98,7 mil. lei (23 mil. euro).

Beneficiarii acestui proiect sunt companiile a căror activitate se va desfăşura în cadrul parcului industrial (companii cu activităţi în industria electronică, electrotehnică şi a echipamentelor IT, industriei alimentare, textilelor şi a pielăriei, industriei farmaceutice, din domeniul construcţiilor, a prelucrării maselor plastice, a lemnului, serviciilor de telefonie sau industriei auto.

La începutul acestui an, parcul industrial Eurobusiness Oradea era ocupat în proporţie de 45%. În prezent, cea mai mare investiţie din parcul industrial din Oradea este cea a producătorului american de echipamente şi servicii pentru industrie şi telecomunicaţii Plexus, care construieşte o fabrică de 40 mil. dolari.

Pe de altă parte, furnizorul italian de componente pentru infrastructura telecom şi industria auto Faist Mekatronic a finalizat deja o investiţie de circa 24 mil. euro în fabrica situată în parcul industrial

Eurobusiness Oradea. Compania Faist Mekatronic, filiala locală a grupului italian Faist, se numără printre furnizorii giganţilor Nokia Siemens Network şi Ericsson Network.

Totodată, firma sud-coreeană Shinheung Electronics, unul dintre furnizorii Samsung, a finalizat în Eurobusiness Oradea o investiţie de 30 mil. euro, în construirea unei fabrici de echipamente electronice.

Printre investitorii atraşi de oportunităţile parcului de la Oradea se numără şi companiile Decoletaje&Conjuntos, Auxim, Microrom, Zucchetti, Congips, Perind, Simbac, Tamira Pan, Vest Euro Marketing, Rozoti Prod Com, Carbenta Com, Elisis, Ekobyo, Anander, Hexi Prod, Marah Transport sau Premium Part.

Parcul industrial din Oradea a fost constituit printr-un ordin al Ministerului Administraţiei şi Internelor din 2008 şi este administrat de Eurobusiness Parc, companie deţinută integral de municipalitatea orădeană.

Facilităţile acordate de municipalitate, pentru cei care vor investi în parcul industrial Eurobusiness, constau în scutirea de la impozitului pe teren şi clădiri. Preţul de concesionare al terenului era anul trecut de 8 euro mp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO