Companii

Pariu pe piaţa construcţiilor. După ce s-au întrecut la pierderi în 2016, germanii de la Xella cumpără Macon într-o tranzacţie de peste 50 mil. euro

Pariu pe piaţa construcţiilor. După ce s-au întrecut...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

20.12.2017, 00:07 1035

Producătorul german de blocuri de zidărie Xella a cumpărat competitorul Macon, cu afaceri de 124 mil. lei (27,5 mil. euro) anul trecut. Prin această tranzacţie, Enterprise Investors, fondul de investiţii care deţinea Macon, şi-a făcut exitul din companie.

Cele două părţi nu au precizat care este valoarea acestei tranzacţii, însă, potrivit estimărilor ZF pe baza datelor din piaţă, Xella ar fi plătit circa 50-60 mil. euro pentru achizi­ţia Macon. La un business de circa 30 mil. euro pe care l-a realizat Macon anul trecut, în­seamnă că tranzacţia are o va­loare dublă faţă de cifra de  afaceri a com­pa­niei achiziţionate.

Xella, producător german cu o singură fabrică în Româ­nia, la Păuleşti, a avut în 2016 afa­ceri de 64 mil. lei, în creştere cu 18%, şi pierderi de 2,7 mil. lei, faţă de 7 mil. lei în 2015.

Cifra de afaceri a Macon Deva s-a situat anul trecut la 124 de milioane de lei, în creş­tere cu 13% faţă de 2015, potrivit Ministerului de Finanţe. Şi Macon a înregistrat pierderi anul trecut, în valoare de 7,5 mil. lei, la jumătate faţă de 2015.

Xella deţine în România o unitate de producţie pentru produse de BCA la Păuleşti, construită în 2010, iar producătorul de materiale de construcţii Macon are patru fabrici, unde realizează BCA, var, elemente prefabricate şi teracotă, la Târgu-Jiu, Deva şi Oradea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO