Companii

Parcurile de retail din oraşele mici ale României atrag cea mai mare tranzacţie din domeniu: britanicii de la M Core cumpără cu 219 mil. euro proprietăţile dezvoltate local de Mitiska

Harta proprietăţilor dezvoltate local de Mitiska.

Harta proprietăţilor dezvoltate local de Mitiska.

Autor: Bogdan Alecu

08.12.2023, 00:08 1716

Modelul de parcuri de retail a fost favorizat în ultimii ani în comparaţie cu mallurile sau comerţul stradal, mai ales de la începutul pandemiei. Oraşe precum Slatina, Giurgiu, Slobozia sau Drobeta-Turnu Severin sunt acum parte a celei mai mari tranzacţii din retail semnate până acum pe plan local.

Randamentele investiţionale de peste 7% la retail, peste rata dobânzilor bancare, atrag noi investitori vest-europeni pe piaţa locală. Mitiska este un dez­vol­tator bel­gian care a pariat pe expan­siunea pu­ternică a parcu­rilor de retail într-un timp în care piaţa afec­tată de pandemie a atras puţine dez­voltări noi.

Britanicii de la M Core intră pe piaţa din România printr-o achiziţie de 219 mil. euro, cea mai mare de până acum din retailul românesc, preluând 25 de parcuri de retail de la Mitiska REIM. ZF a scris despre discuţiile dintre M Core şi Mitiska încă din septembrie 2023, atunci când grupul britanic M Core, format din London & Cambridge Properties, Evolve Estates, Sheet Anchor şi Proudreed, care deţine 1.233 de proprietăţi în valoare de aproape 5 mld. lire sterline în toată lumea, era în discuţii pentru intrarea în România. Singura tranzacţie care poate fi considerată mai mare, este cea prin care Auchan a pre­luat Real în 2014, cu o valoare de 260 mil. euro, însă aceasta include nu doar spaţiile imobiliare propriu-zise, ci şi businessul de retail. „Tranzacţia este una importantă atât din punctul de vedere al volumului, cât şi pentru că presupune intrarea unui nou jucător în piaţă. Tranzacţiile de asemenea dimensiuni au fost rare în 2023, în contextul scăderii volumelor de tranzacţionare la nivel european cu peste 50%. Vedem şi o creştere a interesului pentru retail după o perioadă în care percepţia asupra acestei clase de active a avut de suferit”, a spus Andrei Văcaru, head of capital markets la iO Partners.

El a subliniat că aceasta este cea mai mare tranzacţie cu proprietati într-o singură ţară din 2023 în Europa Centrală şi de Est. Consultanţii de la iO Partners au reprezentat M Core în tranzacţie.

Achiziţia din 2023 vine după ce în 2022 avea loc o tranzacţie record pe sectorul de office, cea prin care Dedeman a cumpărat de la CA Immo potrofoliul de birouri contra sumei de 377 mil. euro. Pe industrial o mare posibilă tranzacţie ar fi cea prin care sud-africanii de la Fortress ar putea cumpăra portofoliul industrial de la Globalworth, într-un “deal” de 250-300 mil. euro.

Intrarea M Core în România vine după ce în 2021 austriecii de la Supernova cumpărau supermarketurile Cora cu tot cu galeriile de retail într-o tranzacţie de 150 mil. euro.

„Astfel de achiziţii sunt unele strategice din partea companiilor vest-europene, care doresc prezenţă în România şi în regiune. Cu o concurenţă mai redusă din partea capitalului sud-african, le este acum mai uşor sa poata beneficia de oportunitati care apar in piata. Yieldul este unul dintre motive pentru care vedem astfel de achiziţii, deoarece în România randamentul investiţional este unul peste rata dobânzii. Când ai randament de 3% - 4% cum era cazul in unele din tarile din Vest acum 2 ani şi dobânzi în creştere, problema aprecierii dobânzilor este mai presantă”, a spus Andrei Văcaru. El a explicat că apariţia unor investitori europeni reprezintă o stare de normalitate. Investitorii merg acum către pieţe mai apropiate de casă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO