Constructii & Imobiliare

O nouă tranzacţie pe piaţa imobiliară: Grupul britanic M Core intră oficial în România în urma preluării celor 25 de parcuri de retail gestionate de Mitiska REIM, în cea mai mare tranzacţie de profil din Europa Centrală şi de Est în 2023. Valoarea investiţiei ajunge la 219 mil. euro

O nouă tranzacţie pe piaţa imobiliară: Grupul...

Autor: Cristina Bellu

07.12.2023, 09:19 1073

Grupul M Core, format din London & Cambridge Pro­perties, Evolve Estates, Sheet Anchor şi Proud­reed, care deţine 1.233 de proprietăţi în valoare de aproape 5 miliarde de lire sterline, a achiziţionat cele 25 de parcuri de retail gestionate de Mitiska REIM în România, într-o tranzacţie de aproape 219 milioane de euro.

Acordul a fost finalizat pe 6 decembrie şi prevede ca M Core să preia un portofoliu de retail de 132.000 mp de la Mitiska REIM, grupul devenind astfel unul dintre cei mai mari proprietari de pe piaţa locală de retail.

ZF a scris încă din luna septembrie că grupul imobiliar M Core, prin London & Cambridge Properties, ar putea cumpăra cele 25 de parcuri de retail gestionate de Mitiska REIM în România.

M Core a fost asistat în tranzacţie de compania de consultanţă imobiliară iO Partners.

 „Pentru noi, România are o semnificaţie strategică şi prezintă oportunităţi solide de investiţii, iar această tranzacţie marchează un moment esenţial pentru grupul nostru. (...)Extinderea M Core în România reprezintă o etapă importantă în dezvoltarea grupului, întărind strategia noastră orientată spre viitor şi încrederea în piaţa locală”, spune Sebastian MacDonald-Hall, M Core Chief Investment Officer (Europa) şi co-CEO M Core România.

Alături de Sebastian MacDonald-Hall la conducerea companiei se află şi James Fife.

 „Prin intrarea pe piaţa românească, putem să ne diversificăm portofoliul şi să generăm noi oportunităţi pentru a stabili relaţii puternice de business la nivel naţional. Pe măsură ce căutăm să ne extindem şi în 2024, sustenabilitatea activelor şi integrarea comunităţilor vor rămâne punctele cheie în strategia noastră de dezvoltare”, adaugă James Fife, Chief Executive Officer al LCP în Polonia, parte a M Core şi co-CEO al M Core România

Proprietăţile achiziţionate de M Core sunt localizate în 24 de oraşe din toată ţară, inclusiv în Arad, Iaşi sau Bucureşti. Cele 25 de centre retail oferă un mix variat de chiriaşi, incluzând branduri internaţionale de renume precum Deichmann, Pepco, KFC, Lidl şi H&M.

Printre parcurile de retail achiziţionate se numără şi Shopping Park Pipera Plaza, care are o suprafaţă închiriabilă de 11.000 mp GLA şi 35 de unităţi, inclusiv chiriaşi ca Starbucks, JYSK sau furnizori naţionali de servicii. Din portofoliul achiziţionat face parte şi Shopping Park Medias, cu o suprafaţă închiriabilă 9.089 mp GLA şi 16 unităţi, inclusiv lanţul european de supermarketuri Kaufland.

Oficialii companiei spun că M Core intenţionează să-şi consolideze portofoliul românesc prin investiţii constante, pentru a replica abordarea de succes implementată în Marea Britanie, Franţa, Germania şi Polonia.

„Aceasta este cea mai mare tranzacţie cu proprietati într-o singură ţară din 2023 în Europa Centrală şi de Est. Astfel, reprezintă un puternic vot de încredere pentru piaţa din România şi confirmă rolul in crestere al M Core în regiune”, adaugă Andrei Văcaru, Head of Capital Markets iO Partners.

Concomitent, M Core s-a extins şi pe piaţa iberică prin deschiderea sediului său din Madrid, precum şi prin finalizarea unei investiţii de 30 de milioane de euro în parcul comercial Quadernillos. Acesta a fost achiziţionat de Proudreed, parte din M Core, în parteneriat cu BPN Capital Partners, marcând primul activ iberic care se alătură portofoliului de 6 miliarde de euro al grupului din Europa.

Grupul imobiliar caută în mod activ oportunităţi de achiziţii pentru a-şi atinge obiectivul de a face investiţii în valoare de 1 miliard de euro la nivel european.

 
 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO