Business Construct

Videoconferinţa ZF Malluri & centre comerciale 2023. Anul 2023 este cel mai bun din ultimul deceniu pentru livrările de noi malluri şi parcuri de retail

Videoconferinţa ZF Malluri & centre comerciale 2023....

Autor: Bogdan Alecu, Alex Ciutacu

30.10.2023, 00:07 270

Anul 2022 a fost marcat de puţine livrări de noi proiecte moderne de retail, completând suprafaţa totală existentă cu doar 77.000 de metri pătraţi, ceea ce reprezintă aproxi­mativ jumătate din livrările estimate iniţial şi o scădere substanţială comparativ cu cei 102.000 de metri pătraţi înregistraţi în 2021, arată raportul anual publicat de Colliers.

Dar 2023 se prefigurează a fi un an cu un ritm susţinut de proiecte noi. Cu livrări programate de aproximativ 260.000 de metri pătraţi, anul acesta se dovedeşte a fi cel mai efervescent în materie de noi proiecte din 2011 încoace. „Anul acesta sărim de 4,3 milioane mp dacă se inaugurează toate centrele care au fost promise pentru anul acesta, multe dintre ele spre finalul anului. E o valoare care pare mare, dar pe o scenă mai globală sau europeană suntem în continuare o piaţă subdi­men­sionată şi una care mai are nevoie de foate mult şi care poate să mai accepte foarte multe spaţii co­mer­ciale“, a spus Silviu Pop, research director pentru CEE & România în cadrul companiei de consultanţă imobiliară Colliers, în videocon­fe­rinţa ZF Malluri & centre comerciale 2023.

Termenele de finalizare din contractele pe spaţii comerciale sau malluri dintre dezvoltatori şi chiriaşi sunt greu de cuantificat atunci când intervin provocări, precum întârzierile din procesul de autorizare, iar în final se rezumă mai mult la un joc de asumare a riscurilor, a explicat Irina Dimitriu, partener Reff & Asociaţii, Deloitte Legal.

„În esenţă, cred că cea mai dură negociere sau cea mai complicată se poartă pe tărâmul termenelor. Negocierea în sine înseamnă reconcilierea sau discuţii în vederea reconcilierii a două poziţii opuse. Din păcate, negocierile sau discuţiile pe termene de finalizare reprezintă mai mult discuţii cu privire la asumarea riscului. Pentru că deseori termenele de finalizare sunt greu de cuantificat şi lucrul acesta nu ţine de niciuna dintre părţi. Ţine de procedura de autorizare care este în foarte multe situaţii imprevizibilă”, a spus Irina Dimitriu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO