Companii

Multinaţionalele de pe piaţa medicamentelor se răscoală împotriva taxei clawback

Producătorii internaţionali de medicamente: proiectul privind noua taxă clawback descurajează investiţiile străine

Autor: Ioana David

25.08.2011, 13:43 1191

Noua taxă clawback pe care Guvernul o pregăteşte descurajează investiţiile străine în România este de părere Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Asociaţia, care reuneşte cei mai mari producători internaţionali de medicamente, spune că taxa clawback (o taxă aplicată vânzărilor de medicamente) se aplică şi în alte ţări ale UE, însă nu se impozitează cifra de afaceri (vânzările totale), ci numai valoarea compensată de către stat.

"În Belgia, de pildă, există o contribuţie de 6,73% aplicată pe valoarea vânzarilor rambursate şi o taxă de 1% pe vânzările produselor ne-rambursate în anul 2010. În Croaţia există o contribuţie de 3% din vânzările produselor rambursate, iar în Spania de 2% din valoarea vânzarilor rambursate. Valori similare ale taxei sunt percepute atât în Polonia (3% din valoarea vânzărilor rambursate), cât şi în Italia (3,65% din valoarea vânzărilor rambursate - împărţit pe tot lanţul de distribuţie: de la producători la farmacii). Cea mai mare valoare a taxei clawback din Europa se percepe în Ungaria - 20% - însă în această ţară medicamentele sunt plătite de stat la maximum o lună, faţă de 1 an, la cât au ajuns termenele de plată în România", se arată în comunicatul instituţiei.

Nu este clar la ce se referă nouă taxă la care ARPIM face referire. Ultima variantă propunea o taxare de 60% a creşterile de vânzări înregistrate peste nivelul anului 2009. Cu toate acestea în comunicatul ARPIM se precizează că "reprezentanţi ai autorităţilor au afirmat public că la acest moment se află în lucru un format al taxei, ale cărei prevederi sunt total diferite de cele supuse dezbaterii publice în urmă cu o săptămână".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO