Companii

Ministerul Sănătăţii speră să strângă 76 mil. euro din taxa pe vânzările producătorilor farma

Ministerul Sănătăţii speră să strâng 76 mil. euro din taxa pe vânzările prooducătorilor farma

Autor: Ioana David

12.07.2011, 16:55 195

Ministerul Sănătăţii vrea să taxeze producătorii de medicamente cu 60% din creşterile de vânzări de medicamente înregistrate peste nivelul anului 2009, potrivit unui proiect lansat în dezbatere publică astăzi. Taxa va fi aplicabilă numai produselor care se eliberează pe bază de prescripţie.

Aceste noi prevederi vin să modifice radical sistemul clawback-ului din prezent, care prevede taxarea cu 5-11% a companiilor farma, dar care avea extrem de multe neclarităţi. În cadrul modelului vechi, numai câteva firme au plătit această taxă, deşi se dorea impozitarea tuturor.

"Procentul contribuţiei este de 60% din diferenţa dintre suma trimestrială decontată în anul în curs şi cea din aceeaşi perioadă a anului 2009 din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate a contravalorii medicamentelor. Anul de referinţă 2009 s-a stabilit în urma mai multor discuţii avute cu producătorii prezenţi pe piaţa de medicamente din România", se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Potrivit documentului, taxa va fi plătită de către deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă, care de obicei sunt producătorii.

Anul 2009 este considerat extrem de slab, fiind anul în care autorităţile au decis să mărească termenele la care plătesc cu un trimestru, adică au amânat plăţile din ultimul trimestru pentru anul 2010.

Ministerul Sănătăţii vrea ca din acest sistem să strângă 318 mil. lei (76 mil. euro). Anul trecut din clawback s-au strâns 30 mil. lei (7 mil. euro), mult sub obiectivul vizat de 600 mil. lei (142,8 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO