Companii

Mittal aduce 23,5 milioane de euro la capitalul combinatului din Galaţi

Mittal aduce 23,5 milioane de euro la capitalul combinatului din Galaţi

Autor: Andrei Chirileasa

19.10.2010, 23:52 35

Grupul ArcelorMittal, controlat de miliardarul indian LakshmiMittal, va aduce 101 mil. lei (circa 23,5 mil. euro) la capitalulcombinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi printr-o majorare decapital, investiţia fiind parte a angajamentelor asumate de indieniîn 2001 când au preluat pachetul majoritar de acţiuni de lastat.

În 2001, la semnarea contractului de privatizare, ArcelorMittalşi-a asumat investiţii tehnologice şi de mediu în valoare de circa351 mil. dolari pe o perioadă de 10 ani. Indienii au plătit circa70 mil. dolari pentru pachetul majoritar de acţiuni al Sidex, însăau beneficiat de ştergerea unor datorii de 600 mil. dolari şi defacilităţi fiscale pe o perioadă de câţiva ani dupăprivatizare.
Combinatul de la Galaţi a suferit anul trecut o prăbuşire cu peste50% a afacerilor, pe fondul scăderii cererii şi a preţurilor laoţel pe plan internaţional. În aceste condiţii, compania aînregistrat cele mai mari pierderi de după privatizare, de peste1,4 mld. lei (334 mil. euro).

În acest context, conducerea ArcelorMittal a decis închidereaUzinei Cocsochimice a combinatului, preferând să importe cocsul.Decizia a stârnit speculaţii privind o posibilă restrângere aactivităţii sau chiar o închidere a combinatului.
Între timp însă piaţa oţelului şi-a mai revenit, preţurile crescândsemnificativ în ultimul an.

Toate combinatele controlate de Mittal în România au suferit anultrecut pierderi mari, din cauza scăderii vânzărilor grupulsiderurgic fiind nevoit pentru prima dată de la preluarea lor săpompeze sume im­por­tante pentru a le menţine pe linia deplutire.
ArcelorMittal Hune­doara (SIDG) şi-a majorat recent capitalulsocial cu 82 mil. euro prin aporturi în numerar ale acţio­naruluimajoritar, după ce capitalurile proprii au scăzut la sfârşitulanului trecut sub valoarea capi­talului social, iar compania era înpericol de dizolvare. ArcelorMittal Hunedoara a avut anul trecutafaceri de 133 mil. lei (31 mil. euro), de patru ori mai mici decâtîn 2008, şi pierderi de 134 mil. lei (31,6 mil. euro).

Într-o situaţie similară se află şi producătorul de ţeviArcelorMittal Tubular Products Roman (PTRO), unde acţionariiurmează să decidă cu cât vor majora capitalul social, după cecapitalurile proprii ale companiei au atins valori negative lasfârşitul anului trecut.
Combinatul de la Roman a avut anul trecut afaceri de 352 mil. lei(83 mil. euro) şi pierderi de 203 mil. lei (48 mil. euro).
Recent, SIF Moldova a dat în judecată ArcelorMittal Romansolicitând anularea deciziilor adunării generale a acţionarilorprin care au fost aprobate situaţiile financiare pe 2009. SIFMoldova consideră conducerea combinatului responsabilă pentrusituaţia financiară în care se află acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO