Mittal aduce 23,5 milioane de euro la capitalul combinatului din Galaţi

Autor: Andrei Chirileasa 19.10.2010

Grupul ArcelorMittal, controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal, va aduce 101 mil. lei (circa 23,5 mil. euro) la capitalul combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi printr-o majorare de capital, investiţia fiind parte a angajamentelor asumate de indieni în 2001 când au preluat pachetul majoritar de acţiuni de la stat.

În 2001, la semnarea contractului de privatizare, ArcelorMittal şi-a asumat investiţii tehnologice şi de mediu în valoare de circa 351 mil. dolari pe o perioadă de 10 ani. Indienii au plătit circa 70 mil. dolari pentru pachetul majoritar de acţiuni al Sidex, însă au beneficiat de ştergerea unor datorii de 600 mil. dolari şi de facilităţi fiscale pe o perioadă de câţiva ani după privatizare.
Combinatul de la Galaţi a suferit anul trecut o prăbuşire cu peste 50% a afacerilor, pe fondul scăderii cererii şi a preţurilor la oţel pe plan internaţional. În aceste condiţii, compania a înregistrat cele mai mari pierderi de după privatizare, de peste 1,4 mld. lei (334 mil. euro).

În acest context, conducerea ArcelorMittal a decis închiderea Uzinei Cocsochimice a combinatului, preferând să importe cocsul. Decizia a stârnit speculaţii privind o posibilă restrângere a activităţii sau chiar o închidere a combinatului.
Între timp însă piaţa oţelului şi-a mai revenit, preţurile crescând semnificativ în ultimul an.

Toate combinatele controlate de Mittal în România au suferit anul trecut pierderi mari, din cauza scăderii vânzărilor grupul siderurgic fiind nevoit pentru prima dată de la preluarea lor să pompeze sume im­por­tante pentru a le menţine pe linia de plutire.
ArcelorMittal Hune­doara (SIDG) şi-a majorat recent capitalul social cu 82 mil. euro prin aporturi în numerar ale acţio­narului majoritar, după ce capitalurile proprii au scăzut la sfârşitul anului trecut sub valoarea capi­talului social, iar compania era în pericol de dizolvare. ArcelorMittal Hunedoara a avut anul trecut afaceri de 133 mil. lei (31 mil. euro), de patru ori mai mici decât în 2008, şi pierderi de 134 mil. lei (31,6 mil. euro).

Într-o situaţie similară se află şi producătorul de ţevi ArcelorMittal Tubular Products Roman (PTRO), unde acţionarii urmează să decidă cu cât vor majora capitalul social, după ce capitalurile proprii ale companiei au atins valori negative la sfârşitul anului trecut.
Combinatul de la Roman a avut anul trecut afaceri de 352 mil. lei (83 mil. euro) şi pierderi de 203 mil. lei (48 mil. euro).
Recent, SIF Moldova a dat în judecată ArcelorMittal Roman solicitând anularea deciziilor adunării generale a acţionarilor prin care au fost aprobate situaţiile financiare pe 2009. SIF Moldova consideră conducerea combinatului responsabilă pentru situaţia financiară în care se află acesta.