Companii

Mihai Albu revine in industria berii si va coordona un portofoliu regional de o jumatate de miliard de euro in grupul StarBev

Mihai Albu revine in industria berii si va coordona un portofoliu regional de o jumatate de miliard de euro in grupul StarBev
19.01.2010, 00:00 464

Mihai Albu, unul dintre cei mai cunoscuti executivi romani dinindustria berii, a fost numit presedinte regional al producatoruluiStarBev (brandul sub care vor fi grupate afacerile din industriaberii preluate de fondul de investitii CVC Capital Partners de laAB InBev - n. red.) avand in subordine fabrici cu 2.500 de angajatisi un rulaj de 470 mil. euro in 2008.

Albu, 47 de ani, revine astfel in industria berii la aproape unan de la despartirea de grupul ABInBev (ABI), moment in care adecis sa-si ia o perioada sabatica, incheiata la inceputul acestuian.

"De la 1 ianuarie am devenit membru in Consiliul deAdministratie al Grupului si am preluat functia de presedinteregional avand in subordine cinci tari: Romania, Bulgaria, Cehia,Ungaria si Slovacia, precum si operatiunile de export aleintregului grup StarBev", a declarat Albu pentru ZF.

Sediul central al StarBev se afla la Praga, un oras in careMihai Albu a mai locuit in perioada in care conducea operatiunileregionale ale producatorului belgian de bere InBev. De altfel,InBev a trecut prin mai multe schimbari importante in ultimii treiani, pornind de la preluarea grupului american Anheuser-Buschpentru 52 mld. dolari, urmata de decizia actionarilor de a vindeoperatiunile de pe opt piete din Europa considerate mai putinimportante si preluarea acestui business de catre fondul deinvestitii CVC Capital Partners intr-o tranzactie de peste 1,5 mld.euro.

Dupa achizitie, CVC a decis sa schimbe numele filialelorpreluate in StarBev, fondul demarand inca din decembrie un procesde recrutare la nivel de top management. Astfel, Mihai Albu aprimit unul dintre cele mai importante mandate la nivel regional,in timp ce Mihai Ghyka a preluat pozitia de director general alfilialei din Romania a StarBev, companie care produce brandulBergenbier.

Albu si Ghyka au lucrat mai multi ani impreuna in cadrulproducatorului Bergenbier, cei doi avand o experienta de peste 12ani in industria berii in aceeasi companie.

"Petrec cea mai mare parte a timpului in tarile regiunii pentrua finaliza structura locala a managementului si strategiile ce vorfi implementate in aceste tari", a mai spus Albu.

Regiunea pe care o coordoneaza a insumat in 2008 un volum devanzari de peste 10 milioane de hectolitri de bere si o cifra deafaceri de aproximativ 470 milioane de euro avand 2.500 deangajati.

Presedintele regional al StarBev spune ca deocamdata nu a primitniciun pachet de actiuni in cadrul companiei nou-create. "Ingeneral, in cazul leverage buy-out, exista practica de a acorda topmanagementului un pachet de actiuni. Momentan, in cadrul grupuluiStarBev nu a fost initiat un astfel de pachet de actiuni", a maispus Albu.

La sfarsitul anului trecut CVC Capital Partners a cumparatoperatiunile ABI din Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia,Ungaria, Muntenegru, Romania, Serbia si Slovacia, piete pe care ABIvinde peste 15 milioane de hectolitri de bere, din care 4 milioanede hectolitri doar in Romania.

Mihai Albu, inginer de profesie, a intrat in industria berii in1996, dupa o exeperienta importanta in cadrul imbuteliatoruluilocal al marcii Pepsi, fiind numit director de marketing si vanzarial filialei romanesti a InBev, compania care produceBergenbier.

In 2002 a fost desemnat sa conduca operatiunile InBev inRomania, iar din 2006 a fost promovat in cadrul filialei pentruEuropa Centrala si de Est a InBev.

La sfarsitul lunii ianuarie din 2008, Albu a fost numitpresedintele InBev Rusia, o companie care producea atunci cu 2milioane de hectolitri mai multa bere decat toata piataromaneasca.

In februarie 2009, Mihai Albu a renuntat la pozitia detinuta incadrul InBev.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO