Mihai Albu revine in industria berii si va coordona un portofoliu regional de o jumatate de miliard de euro in grupul StarBev

Autor: Diana Tudor Stoica 19.01.2010

Mihai Albu, unul dintre cei mai cunoscuti executivi romani din industria berii, a fost numit presedinte regional al producatorului StarBev (brandul sub care vor fi grupate afacerile din industria berii preluate de fondul de investitii CVC Capital Partners de la AB InBev - n. red.) avand in subordine fabrici cu 2.500 de angajati si un rulaj de 470 mil. euro in 2008.

Albu, 47 de ani, revine astfel in industria berii la aproape un an de la despartirea de grupul ABInBev (ABI), moment in care a decis sa-si ia o perioada sabatica, incheiata la inceputul acestui an.

"De la 1 ianuarie am devenit membru in Consiliul de Administratie al Grupului si am preluat functia de presedinte regional avand in subordine cinci tari: Romania, Bulgaria, Cehia, Ungaria si Slovacia, precum si operatiunile de export ale intregului grup StarBev", a declarat Albu pentru ZF.

Sediul central al StarBev se afla la Praga, un oras in care Mihai Albu a mai locuit in perioada in care conducea operatiunile regionale ale producatorului belgian de bere InBev. De altfel, InBev a trecut prin mai multe schimbari importante in ultimii trei ani, pornind de la preluarea grupului american Anheuser-Busch pentru 52 mld. dolari, urmata de decizia actionarilor de a vinde operatiunile de pe opt piete din Europa considerate mai putin importante si preluarea acestui business de catre fondul de investitii CVC Capital Partners intr-o tranzactie de peste 1,5 mld. euro.

Dupa achizitie, CVC a decis sa schimbe numele filialelor preluate in StarBev, fondul demarand inca din decembrie un proces de recrutare la nivel de top management. Astfel, Mihai Albu a primit unul dintre cele mai importante mandate la nivel regional, in timp ce Mihai Ghyka a preluat pozitia de director general al filialei din Romania a StarBev, companie care produce brandul Bergenbier.

Albu si Ghyka au lucrat mai multi ani impreuna in cadrul producatorului Bergenbier, cei doi avand o experienta de peste 12 ani in industria berii in aceeasi companie.

"Petrec cea mai mare parte a timpului in tarile regiunii pentru a finaliza structura locala a managementului si strategiile ce vor fi implementate in aceste tari", a mai spus Albu.

Regiunea pe care o coordoneaza a insumat in 2008 un volum de vanzari de peste 10 milioane de hectolitri de bere si o cifra de afaceri de aproximativ 470 milioane de euro avand 2.500 de angajati.

Presedintele regional al StarBev spune ca deocamdata nu a primit niciun pachet de actiuni in cadrul companiei nou-create. "In general, in cazul leverage buy-out, exista practica de a acorda top managementului un pachet de actiuni. Momentan, in cadrul grupului StarBev nu a fost initiat un astfel de pachet de actiuni", a mai spus Albu.

La sfarsitul anului trecut CVC Capital Partners a cumparat operatiunile ABI din Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Muntenegru, Romania, Serbia si Slovacia, piete pe care ABI vinde peste 15 milioane de hectolitri de bere, din care 4 milioane de hectolitri doar in Romania.

Mihai Albu, inginer de profesie, a intrat in industria berii in 1996, dupa o exeperienta importanta in cadrul imbuteliatorului local al marcii Pepsi, fiind numit director de marketing si vanzari al filialei romanesti a InBev, compania care produce Bergenbier.

In 2002 a fost desemnat sa conduca operatiunile InBev in Romania, iar din 2006 a fost promovat in cadrul filialei pentru Europa Centrala si de Est a InBev.

La sfarsitul lunii ianuarie din 2008, Albu a fost numit presedintele InBev Rusia, o companie care producea atunci cu 2 milioane de hectolitri mai multa bere decat toata piata romaneasca.

In februarie 2009, Mihai Albu a renuntat la pozitia detinuta in cadrul InBev.