Companii

MedLife plusează cu noi investiţii: peste 10 mil. euro pentru un spital şi o maternitate la Braşov

MedLife plusează cu noi investiţii: peste 10 mil. euro pentru un spital şi o maternitate la Braşov

Mihai Marcu, preşedintele consiliului de administraţie al MedLife: Odată cu această investiţie, Braşovul devine al doilea centru important în medicina privată după Bucureşti

Autor: Ioana David

15.09.2011, 00:05 646

Lupta din piaţa serviciilor medicale private se mută în afara Capitalei, iar cea mai nouă "destinaţie fierbinte" este Braşovul, acolo unde MedLife a investit peste 10 mil. euro în deschiderea unui spital privat cu 60 de paturi şi în achiziţia clinicii Eva, care potrivit companiei este cea mai mare maternitate din regiune.

După ce şi-au încercat forţele pe piaţa din Bucureşti cu investiţii de zeci de milioane de euro atât în clinici, cât şi în spitale, operatorii de servicii medicale private au ajuns acum în marile oraşe din ţară.

"Odată cu această investiţie, Braşovul devine al doilea centru important în medicina privată, după Bucureşti", a spus Mihai Marcu, preşedintele consiliului de administraţie al MedLife.

Operatorul controlat de familia Marcu a inaugurat ieri spitalul de la Braşov care se întinde pe o suprafaţă de 5.500 mp şi care are circa 140 de angajaţi. Investiţiile în echipamente medicale s-au ridicat la 2 mil. euro.

Spitalul de la Braşov este al patrulea din reţeaua companiei după cele de la Bucureşti (Life Memorial Hospital şi Spitalul de Pediatrie) şi Arad (Genesys). Potrivit companiei, în această unitate există activitate integrată de clinică de mari dimensiuni, spital, maternitate, laborator şi farmacie.

Bătălie mare în Braşov

Achiziţia maternităţii Eva este a doua achiziţie în Braşov, în condiţiile în care anul trecut MedLife a cumpărat 80% din Grupul Policlinica de Diagnostic Rapid (PDR). Achiziţia Eva, a PDR şi a încă uneia derulată la Arad (55% din grupul Genesys) reprezintă investiţii totale de peste 8 mil. euro.

MedLife nu a precizat care este valoarea tranzacţiei de preluare a maternităţii Eva, spunând numai că a fost achiziţionat pachetul integral de acţiuni.

Maternitatea Eva este controlată de firma Rur Medical şi anul trecut a avut o cifră de afaceri de 2 milioane de euro. Anterior preluării, acţionarii Eva erau Aurel Ionel, Rusu Ioan, Rusu Gabriela şi Cristian Badea.

MedLife a anunţat că are în vedere investiţii în această maternitate într-un centru de medicină materno-fetală ce va include servicii de fertilizare in vitro şi realizarea de intervenţii chirurgicale din domeniu.

În Braşov, MedLife se mai întâlneşte cu spitalul firmei Icco, dar şi cu Spitalul Sf. Constantin. Firma care operează spitalul Sf. Constantin, Teo Health, este deţinută de Mihai Miron, Firu Floriean (fost vicepreşedinte al SIF Transilvania) şi Teodorescu Constantin. Spitalul Sf. Constantin face parte dintr-un campus medical, o parte din acest campus fiind dezvoltat în parteneriat cu operatorul de servicii medicale private Regina Maria, controlat de fondul de investiţii Advent Internaţional. Tot la Braşov operează şi clinicile Hiperdia (specializate pe imagistică), clinica Medo, dar şi Medicover are o unitate de mai mici dimensiuni.

Extindere susţinută din credite

MedLife a anunţat un program de investiţii de 52,1 mil. euro în intervalul 2011-2015, care va fi susţinut din credite şi din fonduri proprii. Pentru aceste proiecte de investiţii, compania a contractat un credit sindicalizat de 40 de milioane de euro de la International Finance Corporation (IFC), membră a Grupului Băncii Mondiale, şi Erste Group împreună cu Banca Comercială Română (BCR).

Familia Marcu este acţionarul majoritar al MedLife însă pachete minoritare de acţţiuni mai au şi IFC şi SGAM. Compania a avut în prima jumătate a acestui an o cifră de afaceri de 23,8 mil. euro.

Pe piaţa de aproape jumătate de miliard de euro a serviciilor medicale private, alţi jucători importanţi mai sunt Medicover, Regina Maria, Sanador, Gral, Romar, Polisano şi alţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO