Companii

Mediul de afaceri se aşteaptă la scăderi de activitate în toate sectoarele economiei

28.07.2010, 11:24 30

Managerii societăţilor comerciale se aşteaptă pentru perioadaiulie septembrie 2010 la scăderi ale activităţii în industriaprelucrătoare, în sectorul de construcţii şi servicii şi încomerţul cu amănuntul, conform ultimei anchete de conjuncturădesfăşurată în luna iulie 2010 de Institutul Naţional de Statistică(INS).

Industria prelucrătoare se aşteaptă la o tendinţă de scăderemoderată a activităţii (sold conjunctural -6%), împreună cu oscădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -13%). Pentruunele dintre activităţi se va înregistra o tendinţă de scădere multmai accentuată decât pe total: fabricarea produselor de cocserie şia produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului; metalurgie şifabricarea altor mijloace de transport (solduri conjuncturale -45%,-40% şi respectiv -32%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează ocreştere a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural+21%).

În sectorul construcţiilo estimările mediului de afaceri pentruurmătoarele luni indică o tendinţă de scădere a activităţii, oscădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -10%) şio scădere a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural-17%).

Managerii estimează o scădere a numărului de salariaţi (soldconjunctural -17%), această tendinţă fiind dată în special deîntreprinderile mari, cu 500 salariaţi şi peste.

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, sepreconizează o creştere a acestora (sold conjunctural +20%).

Comerţul cu amănuntul va cunoaşte de asemenea o scădere aactivităţii economice pentru următoarele trei luni (soldconjunctural -24%).

Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea o tendinţă descădere moderată (sold conjunctural -15%).
Volumul comenzilor adresate de către unităţile comercialefurnizorilor de mărfuri vor înregistra scădere (sold conjunctural-16%).

Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni o scăderemoderată a numărului de salariaţi din acest sector (soldconjunctural -14%).

Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile devânzare cu amănuntul vor înregistra o creştere accentuată (soldconjunctural +51%).

Conform estimărilor din luna iulie 2010, cererea de servicii(cifra de afaceri) va cunoaşte scădere moderată (sold conjunctural-10%).
În sectorul de servicii se estimează, pentru următoarele trei luni,scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -16%). Aceastătendinţă este dată în special de întreprinderile foarte mari, cu500 de salariaţi şi peste (sold conjunctural -27%).
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturarea prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere moderată (soldconjunctural +13%).

Soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupradinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitateacreşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO