Mediul de afaceri se aşteaptă la scăderi de activitate în toate sectoarele economiei

Ziarul Financiar 28.07.2010

Managerii societăţilor comerciale se aşteaptă pentru perioada iulie septembrie 2010 la scăderi ale activităţii în industria prelucrătoare, în sectorul de construcţii şi servicii şi în comerţul cu amănuntul, conform ultimei anchete de conjunctură desfăşurată în luna iulie 2010 de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Industria prelucrătoare se aşteaptă la o tendinţă de scădere moderată a activităţii (sold conjunctural -6%), împreună cu o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -13%). Pentru unele dintre activităţi se va înregistra o tendinţă de scădere mult mai accentuată decât pe total: fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului; metalurgie şi fabricarea altor mijloace de transport (solduri conjuncturale -45%, -40% şi respectiv -32%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o creştere a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +21%).

În sectorul construcţiilo estimările mediului de afaceri pentru următoarele luni indică o tendinţă de scădere a activităţii, o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -10%) şi o scădere a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -17%).

Managerii estimează o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -17%), această tendinţă fiind dată în special de întreprinderile mari, cu 500 salariaţi şi peste.

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o creştere a acestora (sold conjunctural +20%).

Comerţul cu amănuntul va cunoaşte de asemenea o scădere a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural -24%).

Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea o tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -15%).
Volumul comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri vor înregistra scădere (sold conjunctural -16%).

Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni o scădere moderată a numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural -14%).

Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra o creştere accentuată (sold conjunctural +51%).

Conform estimărilor din luna iulie 2010, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte scădere moderată (sold conjunctural -10%).
În sectorul de servicii se estimează, pentru următoarele trei luni, scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -16%). Această tendinţă este dată în special de întreprinderile foarte mari, cu 500 de salariaţi şi peste (sold conjunctural -27%).
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +13%).

Soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.