Companii

Medicii din Ungaria intenţionează să demisioneze în masă, din cauza salariilor

Medicii din Ungaria intenţionează să demisioneze în masă, din cauza salariilor

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

06.05.2011, 13:40 1080

Tinerii medici din Ungaria sunt profund nemulţumiţi de nivelulsalariilor lor şi iau în calcul o demisie în masă, a declaratpreşedintele Asociaţiei Medicilor Rezidenţi, Magor Papp, pentruediţia de vineri a cotidianului Magyar Nemzet, relatează MTI.

Papp a declarat că medicii sunt lacapătul răbdării şi sunt foarte hotărâţi să exercite presiuniasupra Guvernului, pentru a creşte salariile. Multora li s-ar păreagreu de crezut că salariul curent al unui medic rezident este de79.000 de forinţi (299 de euro) pe lună, a continuat el. Asociaţias-a adresat premierului Viktor Orban, cerându-i să suplimentezebugetul Sănătăţii, a adăugat Papp.

Medicii din afara capitalei,Budapesta, au declarat pentru cotidian, sub protecţia anonimatului,că mulţi dintre ei plănuiesc să îşi scrie demisiile şi să aştepte,solicitând un răspuns din partea Guvernului. Dacă, până la 31decembrie, Guvernul nu le rezolvă problemele, demisia în masă va fiactivată, potrivit cotidianului. Medicii cer un salariu minim netde 200.000 de forinţi (aproximativ 750 de euro) pe lună pentrudebutanţi şi de 300.000 de forinţi (aproximativ 1.100 de euro) pelună, pentru medicii specialişti, a adăugat publicaţia.

Istvan Eger, preşedinteleColegiului Medicilor din Ungaria, a declarat că nu este corect săli se ceară medicilor să "mai aibă puţină răbdare".

"Fiecare are o singură viaţă", adeclarat Eger.

Nu mai este suficient să seadreseze Ministerului Sănătăţii pentru problemele lor, Guvernul, caîntreg, trebuie să devină conştient de gravitatea situaţiei, aadăugat preşedintele Camerei.

Miklos Szocska, secretar de statpentru Sănătate, a declarat, pentru Magyar Nemzet, că nu poatepromite nimic concret, pentru moment, dar Ministerul lucrează la unmodel de carieră în acest sector. El a insistat că "remedierea"situaţiei nu ţine doar de Guvern. "Primarii, care pot oferigăzduire doctorilor, şi profesorii, care le pot oferi oportunităţiîn chirurgie, sunt, de asemena, parţial responsabili", a mai spussecretarul de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO