Medicii din Ungaria intenţionează să demisioneze în masă, din cauza salariilor

Autor: Valentin Vidu - Mediafax 06.05.2011

Tinerii medici din Ungaria sunt profund nemulţumiţi de nivelul salariilor lor şi iau în calcul o demisie în masă, a declarat preşedintele Asociaţiei Medicilor Rezidenţi, Magor Papp, pentru ediţia de vineri a cotidianului Magyar Nemzet, relatează MTI.

Papp a declarat că medicii sunt la capătul răbdării şi sunt foarte hotărâţi să exercite presiuni asupra Guvernului, pentru a creşte salariile. Multora li s-ar părea greu de crezut că salariul curent al unui medic rezident este de 79.000 de forinţi (299 de euro) pe lună, a continuat el. Asociaţia s-a adresat premierului Viktor Orban, cerându-i să suplimenteze bugetul Sănătăţii, a adăugat Papp.

Medicii din afara capitalei, Budapesta, au declarat pentru cotidian, sub protecţia anonimatului, că mulţi dintre ei plănuiesc să îşi scrie demisiile şi să aştepte, solicitând un răspuns din partea Guvernului. Dacă, până la 31 decembrie, Guvernul nu le rezolvă problemele, demisia în masă va fi activată, potrivit cotidianului. Medicii cer un salariu minim net de 200.000 de forinţi (aproximativ 750 de euro) pe lună pentru debutanţi şi de 300.000 de forinţi (aproximativ 1.100 de euro) pe lună, pentru medicii specialişti, a adăugat publicaţia.

Istvan Eger, preşedintele Colegiului Medicilor din Ungaria, a declarat că nu este corect să li se ceară medicilor să "mai aibă puţină răbdare".

"Fiecare are o singură viaţă", a declarat Eger.

Nu mai este suficient să se adreseze Ministerului Sănătăţii pentru problemele lor, Guvernul, ca întreg, trebuie să devină conştient de gravitatea situaţiei, a adăugat preşedintele Camerei.

Miklos Szocska, secretar de stat pentru Sănătate, a declarat, pentru Magyar Nemzet, că nu poate promite nimic concret, pentru moment, dar Ministerul lucrează la un model de carieră în acest sector. El a insistat că "remedierea" situaţiei nu ţine doar de Guvern. "Primarii, care pot oferi găzduire doctorilor, şi profesorii, care le pot oferi oportunităţi în chirurgie, sunt, de asemena, parţial responsabili", a mai spus secretarul de stat.