Companii

Italienii de la Sogeco fac aparate de cafea la Orastie

22.05.2003, 00:00 591

Grupul italian Saeco International, unul din principalii jucatori de pe piata mondiala a aparatelor de cafea pentru uz casnic, a investit sapte milioane de euro in constructia unei fabrici la Orastie, in judetul Hunedoara.
Deocamdata, fabrica are 200 de angajati si o capacitate de productie anuala de 300.000 de aparate, dar investitorii italieni doresc sa extinda afacerea din Romania.
"De la inceputul anului am investit aproximativ 500.000 euro in achizitia a doua noi linii automate pentru productia masinilor de cafea si a inca una pentru mapini automate de cafea," a declarat pentru ZF directorul general al filialei locale, Sogeco Romania SRL, Loredana Pintea.
Achizitia noilor linii de fabricare vor permite companiei sa-si extinda productia la 500.000 de bucati pe an.
Pintea a mentionat ca produsele fabricate la Orastie nu ajung din fabrica direct pe piata romaneasca.
Produsele sunt livrate companiei- mama, care apoi le distribuie in toata lumea, iar in Romania ajung prin intermediul distribuitorului unic, compania Dair.
Saeco si-a propus ca, in urmatorii trei ani, sa ajunga la un numar de 600 de angajati, a mai spus Pintea.
Anul acesta, estimarile companiei privind cifra de afaceri se ridica la doua milioane de euro.
"Avand in vedere ca lucrurile s-au dezvoltat bine si ca am facut progrese, investitorii italieni au inceput sa se gandeasca la posibilitatea extinderii si au foarte mare incredere in potentialul nostru," a afirmat Pintea, care i-a indrumat pe italieni catre Orastie.
Acest oras este cunoscut in special pentru indelungata traditie in industria prelucrarii blanurilor si cojoacelor.
"Lucram la o firma de consultanta la Timisoara, iar ei cautau un loc in care sa se aseze. La Orastie, orasul meu de origine, erau locuri disponibile, iar orasul se gasea intr-o situatie destul de grea. Acum cred ca reprezentam un punct de rezistenta in atragerea altor investitori, iar ideea de a investi in aceasta zona devine credibila," a spus Pintea.
Unul din motivele care au determinat compania Saeco sa investeasca in Romania au fost costurile de infiintare si forta de munca ieftine, conform presedintelui Saeco International Group, Sergio Zappella.
"Aceasta investitie reprezinta un pas important pentru viitorul nostru. Fabrica din Romania ne va permite sa ne extindem capacitatea de productie, cu evidente avantaje in ceea ce priveste costul. Inceperea investitiei ne va permite sa satisfacem cererea crescuta pentru masini de cafea, care a fost confirmata de rezultatele grupului," a spus Zappella.
Pe primul trimestru al acestui an, grupul a avut vanzari nete de 88 milioane de euro, cu 1,9% mai mult fata de perioada similara a anului precedent.
Profitul a fost de 24 milioane de euro, cu 11% mai mic fata de primul trimestru din 2002.
In 2002, grupul italian a avut o cifra de afaceri de 403 milioane de dolari si un profit net de 45 milioane de dolari.
Grupul, care este listat la Bursa din Milano, are filiale in 16 tari, principalele sale piete de desfacere fiind cele din Germania, Elvetia si Austria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO