Companii

În Franţa, un MWh de lumină a ajuns să coste pe maxim 1.938 euro, de 20 de ori mai mult faţă de preţul intern

În Franţa, un MWh de lumină a ajuns să coste pe maxim 1.938 euro, de 20 de ori mai mult faţă de preţul intern

Autor: Roxana Petrescu

16.02.2012, 00:08 2433

Valul de frig care a lovit întreaga Europă a generat oportunităţi nesperate de afaceri pentru companiile locale de comerţ cu energie electrică, în contextul în care în Franţa, de exemplu, MWh-ul de energie electrică s-a tranzacţionat şi la un preţ de 1.938 de euro, mai mult decât o uncie de aur şi de 20 de ori mai mult faţă de preţul de vânzare pe piaţa internă.

Exporturile de energie au explodat, ajungând în unele zile şi la peste 1.300 de MW, cât capacitatea celor două reactoare de la Cernavodă, România fiind obligată să-şi ia măsurile necesare privind limitarea comerţului cu energie peste graniţe pentru a nu rămâne fără "lumină".

Gerul transformă energia în aur curat: România limitează exporturile

"Acesta este motivul real pentru care România a luat măsurile necesare pentru o eventuală restricţionare a exporturilor. Este greu de crezut că exporturile ajungeau în Franţa, deşi tehnic se poate, pentru că sunt costuri pentru transportul energiei dintr-un sistem în altul. Cel mai probabil, traderi care au activităţi pe mai multe pieţe au făcut swap-uri cu energia luată din România", explică o sursă din piaţă.

Datele de pe site-ul Transelectrica arată că există 77 de companii cu contracte valabile pentru capacităţi pe liniile de interconexiuni, printre ele regăsindu-se elveţienii de la Alpiq, Energy Holding, Gazprom Marketing & Trading, dar şi E.ON, Enel, CEZ sau OMV.

Limită la export

Decizia României de a-şi crea cadrul legal pentru o eventuală oprire a exporturilor de energie în perioada 16 februarie-15 martie a venit tocmai în contextul în care cantităţile livrate peste graniţe crescuseră substanţial, existând posibilitatea ca alimentarea pentru piaţa locală să fie pusă în pericol.

"S-a cerut limitarea exporturilor pentru că în ultima vreme am asistat la un deficit pe piaţa de echilibrare", au spus la rândul lor reprezentanţi ai Transelectrica.

Această piaţă de echilibrare este o platformă administrată de Transelectrica unde practic se rezolvă dezechilibrele care pot apărea între consumul şi producţia de energie. Preţul energiei de echilibrare este foarte mare, tocmai pentru a-i determina pe participanţii la piaţă să acţioneze cât mai riguros posibil. Cum însă pe pieţele externe preţul pe MWh explodase, mulţi au preferat să ducă energia la export, creându-se astfel un deficit în piaţa de echilibrare.

Peste acest factor s-au suprapus problemele pe partea de producţie de energie hidro, grav afectată de secetă, precum şi creşterea consumului de gaze care a determinat trecerea unor termo­centrale pe păcură, lucrând astfel la un randament mai mic.

Cum a ajuns MWh-ul cât uncia de aur?

Valul de frig care a afectat România nu a fost un fenomen singular, ci a cuprins întreaga Europă. Creşterea consumului de energie a dus astfel la aprecierea semnifi­ca­tivă a preţurilor.

"Valul de frig a împins sistemul ener­getic la limite. Ieri, la ora 19.00, Franţa a atins un nou record istoric de consum", scriau jurnaliştii de la publicaţia franceză Les Echos în ediţia de pe 9 februarie 2012.

Datele publicate pe bursa de energie Epex Spot, platforma de tranzacţionare a electricităţii care acoperă pieţele din Franţa, Germania, Austria şi Elveţia, arată că preţurile pe un MWh de energie au atins luna aceasta noi recorduri. În anumite intervale orare, în Franţa, de exemplu, pe data de 9 februarie, între orele 10 şi 11, preţul de tranzacţionare al energiei a ajuns la 1.938 de euro pe MWh.

O oră mai târziu preţul era de 999,9 euro pe MWh pentru ca abia la finalul zilei acesta să ajungă la 73,7 euro. Astfel, datele de pe Epex Spot arată că pe data de 9 februarie, pentru perioada de vârf de consum, orele 9-20, media de preţ a fost de 627,5 euro pe MWh.

Cât costa energia în România?

În România, preţul de tranzacţionare pentru acelaşi interval orar, orele 10-11 din 9 februarie, era de 400 de lei pe MWh (circa 93 de euro), de 20 de ori mai mic faţă de cel înregistrat în Franţa, după cum arată datele bursei de energie OPCOM pentru tranzacţiile realizate pe piaţă pentru ziua următoare.

Totodată, datele transmise în timp real de Transelectrica arată că pe data de 9 februarie, tot în intervalul orar 10-11, exporturile din România au atins maximul zilei la ora 10.39, peste graniţele ţării ieşind o cantitate de energie de 882 de MW, mai mare decât capacitatea instalată a unui reactor de la Cernavodă. Situaţia descrisă mai sus reprezintă o excepţie, dar analiza mai multor intervale orare, din zile diferite, arată că în Franţa preţurile au oscilat foarte mult de la zeci la sute de euro.

De exemplu, în perioada 10 februarie - 15 februarie, tot între orele 10-11 ale dimineţii, în Franţa un MWh de energie se tranzacţiona între 81 şi 430,7 de euro, în contextul în care în România preţul energiei era de circa 93 de euro. Şi celelalte pieţe, cum sunt, de exemplu, Germania sau Elveţia, au oferit oportunităţi de câştiguri pentru traderii din România, dar nu la fel de spectaculoase precum cele din Franţa.

"Franţa a fost cea mai afectată de lipsa livrărilor săptămâna trecută, lucru care a împins preţurile la maximul ultimilor doi ani şi a determinat ca administratorii reţelelor să emită avertizări către populaţie de a nu mai folosi echipamente electrice, cum ar fi maşinile de spălat sau espresoarele de cafea.

Franţa se bazează puternic pe încăl­zirea electrică. Acest lucru înseamnă că în perioadele de ger, cererea de energie din Franţa explodează, forţând ţara să importe la capacitate maximă de la vecinii ei în perioadele de vârf", au scris jurnaliştii de la Reuters. Principalul ajutor al Franţei a venit din partea Germaniei.

Cu o astfel de situaţie la nivel european şi odată cu decizia Serbiei şi Bulgariei de a interzice exporturile de energie, România s-a confruntat cu o creştere accelerată a exporturilor, maximele lunii februarie fiind atinse pe data de 10, în intervalul orar 08:09-12:59, când capacitatea trimisă de România peste graniţe ajungea în unele intervale orare la peste 1.300 de MW. În acelaşi interval orar, pe piaţa franceză un MWh se cumpăra cu până la 605 de euro, în timp ce în România maximul era de 415 lei pe MWh (96,5 euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO