Companii

Hotelurile lui Copos, evaluate la 44 mil. euro. Omul de afaceri: „Nu aş da 1,4 mil. euro pe un pachet minoritar“

Hotelurile lui Copos, evaluate la 44 mil. euro. Omul de afaceri: „Nu aş da 1,4 mil. euro pe un pachet minoritar“
29.09.2010, 23:53 4237

Hotelurile de cinci stele Athénée Palace Hilton şi Crowne Plazadin Capitală, trei hoteluri de trei stele din Poiana Braşov şiunităţile Europa şi Astoria de la mare, care cumulează 1.000 decamere sunt evaluate la cel puţin 44 milioane de euro, potrivitpreţului de pornire al unei licitaţii organizate de MinisterulTurismului şi Dezvoltării Regionale (MDRT) care şi-a propus săvândă 3,4% din acţiunile companiei Ana Hotels.

Ana Hotels, companie controlată de omul de afaceri George Copos,patronul echipei de fotbal Rapid Bucureşti, deţine cele şaptehoteluri.

Ministerul Turismului speră să obţină cel puţin 1,45 mil. europe pachetul de 3,4% din acţiunile companiei Ana Hotels. Potrivitanunţului publicat de instituţie, MDRT a scos la vânzare 34% dinacţiunile pe care le avea la Athénée Palace SA, companie carecontrolează 10% din Ana Hotels.

În 2005, doar hotelul de cinci stele Hilton era evaluat la 60 demilioane de euro, potrivit datelor ZF.

"Dacă ne-am fi aflat în anul 2006 poate că aş fi luat înconsiderare să cumpăr acest pachet minoritar de acţiuni. Luând însăîn calcul situaţia din piaţă şi faptul că hotelurile nu mai facaceleaşi profituri ca în anii trecuţi, nu aş da 1,4 milioane deeuro pe acest pachet, nu văd rostul", a declarat George Copos.

Cele şapte hoteluri au avut anul trecut afaceri de 25,5 milioanede euro, în scădere cu 37% faţă de 2008 şi un profit de 230.000 deeuro, potrivit datelor de la Registrul Comerţului şi declaraţiiloromului de afaceri.

Companiile interesate să participe la această licitaţieorganizată de MDRT sunt obligate să cumpere dosarul de prezentareal societăţii, care costă 2.640 de lei (629 de euro), şi săplătească o taxă de participare de 4.000 de lei (952 de euro).Ofertanţii trebuie să depună documentele de participare până pe 12octombrie, licitaţia urmând să aibă loc în următoarea zi.

"Preţul de 1,45 milioane de euro este cel mai mic care poate fioferit de către o companie pentru pachetul scos la vânzare.Condiţiile de participare îi permit şi lui George Copos să seînscrie la licitaţie", au transmis oficialii MDRT.

Omul de afaceri George Copos a achiziţionat cel mai mare hotelpe care îl deţine (Athénée Palace Hilton) de la oamenii de afacericlujeni Horia Ciorcilă şi Dorin Goia în anul 2005, când eravicepremier.
"În anul acela am cumpărat 63% din acţiunile hotelului, pentru caream plătit 38,1 milioane de euro", spune omul de afaceri, adăugândcă atunci hotelul obţinea profit de milioane de euro. Altfel spus,în urmă cu şase ani hotelul Athénée Palace Hilton valora 60 demilioane de euro, mai mult decât toate cele şapte unităţi deţinutede Copos în prezent. "Toate activele s-au depreciat din cauzacrizei economice. Acum nu mai facem acelaşi profit ca în urmă cucâţiva ani şi este normal ca preţul acţiunilor să fie mult maimic", a explicat omul de afaceri, care deţine prin Ana Hotelsunităţile Athénée Palace Hilton şi Crowne Plaza din Bucureşti,Sportul, Poiana şi Bradul din Poiana Braşov, Astoria şi Europa dinEforie Nord.

George Copos a demarat anul acesta un program de modernizare ahotelurilor din Capitală, dar şi a unităţilor de la munte, în urmaunui credit de 25 de milioane de euro contractat în 2009 de laBRD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO