Hotelurile lui Copos, evaluate la 44 mil. euro. Omul de afaceri: „Nu aş da 1,4 mil. euro pe un pachet minoritar“

Ziarul Financiar 29.09.2010

Hotelurile de cinci stele Athénée Palace Hilton şi Crowne Plaza din Capitală, trei hoteluri de trei stele din Poiana Braşov şi unităţile Europa şi Astoria de la mare, care cumulează 1.000 de camere sunt evaluate la cel puţin 44 milioane de euro, potrivit preţului de pornire al unei licitaţii organizate de Ministerul Turismului şi Dezvoltării Regionale (MDRT) care şi-a propus să vândă 3,4% din acţiunile companiei Ana Hotels.

Ana Hotels, companie controlată de omul de afaceri George Copos, patronul echipei de fotbal Rapid Bucureşti, deţine cele şapte hoteluri.

Ministerul Turismului speră să obţină cel puţin 1,45 mil. euro pe pachetul de 3,4% din acţiunile companiei Ana Hotels. Potrivit anunţului publicat de instituţie, MDRT a scos la vânzare 34% din acţiunile pe care le avea la Athénée Palace SA, companie care controlează 10% din Ana Hotels.

În 2005, doar hotelul de cinci stele Hilton era evaluat la 60 de milioane de euro, potrivit datelor ZF.

"Dacă ne-am fi aflat în anul 2006 poate că aş fi luat în considerare să cumpăr acest pachet minoritar de acţiuni. Luând însă în calcul situaţia din piaţă şi faptul că hotelurile nu mai fac aceleaşi profituri ca în anii trecuţi, nu aş da 1,4 milioane de euro pe acest pachet, nu văd rostul", a declarat George Copos.

Cele şapte hoteluri au avut anul trecut afaceri de 25,5 milioane de euro, în scădere cu 37% faţă de 2008 şi un profit de 230.000 de euro, potrivit datelor de la Registrul Comerţului şi declaraţiilor omului de afaceri.

Companiile interesate să participe la această licitaţie organizată de MDRT sunt obligate să cumpere dosarul de prezentare al societăţii, care costă 2.640 de lei (629 de euro), şi să plătească o taxă de participare de 4.000 de lei (952 de euro). Ofertanţii trebuie să depună documentele de participare până pe 12 octombrie, licitaţia urmând să aibă loc în următoarea zi.

"Preţul de 1,45 milioane de euro este cel mai mic care poate fi oferit de către o companie pentru pachetul scos la vânzare. Condiţiile de participare îi permit şi lui George Copos să se înscrie la licitaţie", au transmis oficialii MDRT.

Omul de afaceri George Copos a achiziţionat cel mai mare hotel pe care îl deţine (Athénée Palace Hilton) de la oamenii de afaceri clujeni Horia Ciorcilă şi Dorin Goia în anul 2005, când era vicepremier.
"În anul acela am cumpărat 63% din acţiunile hotelului, pentru care am plătit 38,1 milioane de euro", spune omul de afaceri, adăugând că atunci hotelul obţinea profit de milioane de euro. Altfel spus, în urmă cu şase ani hotelul Athénée Palace Hilton valora 60 de milioane de euro, mai mult decât toate cele şapte unităţi deţinute de Copos în prezent. "Toate activele s-au depreciat din cauza crizei economice. Acum nu mai facem acelaşi profit ca în urmă cu câţiva ani şi este normal ca preţul acţiunilor să fie mult mai mic", a explicat omul de afaceri, care deţine prin Ana Hotels unităţile Athénée Palace Hilton şi Crowne Plaza din Bucureşti, Sportul, Poiana şi Bradul din Poiana Braşov, Astoria şi Europa din Eforie Nord.

George Copos a demarat anul acesta un program de modernizare a hotelurilor din Capitală, dar şi a unităţilor de la munte, în urma unui credit de 25 de milioane de euro contractat în 2009 de la BRD.