Companii

Guvernul a anulat pentru a treia oara privatizarea Antibiotice Iasi

Guvernul a anulat pentru a treia oara privatizarea Antibiotice Iasi
29.02.2008, 19:00 69

Guvernul a anulat pentru a treia oara privatizarea Antibiotice, cel mai important producator de medicamente ramas in portofoliul statului, transformand astfel vanzarea producatorului cu o capitalizare de 209 mil. euro intr-un proces in care sunt mai multe intrebari decat raspunsuri.
Antibiotice a fost prima data scoasa la privatizare in 2000.
Cand va fi relansat la privatizare Antibiotice si care va fi strategia de privatizare folosita de catre Agentia de Valorificare a Activelor Statului (AVAS)? Ce a determinat AVAS sa amane pentru a treia oara privatizarea producatorului din Iasi? Va ramane interesul pentru Antibiotice la fel de ridicat si dupa acest nou esec? Vrea cu adevarat Guvernul sa vanda Antibiotice?
Investitorii sunt descumpaniti in fata atator intrebari. Actiunile Antibiotice au scazut ieri pe Bursa cu 5%.
Un proces dintre sindicatele de la Antibiotice, care au contestat procedura de vanzare prin licitatie cu strigare, si Guvern a facut deja ca doua-trei grupuri de investitori interesate de producatorul iesean sa se retraga din cursa.
In pofida acestor incertitudini, zece grupuri raman in continuare interesate de companie, potrivit unor surse. Caietul de sarcini al Antibiotice a fost cumparat numai de doua societati, Pliva din Croatia si Alapis din Grecia, dupa ce 53 de companii au depus o scrisoare de intentie.
Compania de medicamente Biofarm care, impreuna cu SIF-urile, face parte dintr-un consortiu intersat de producatorul iesean isi mentine interesul, insa nu este la curent cu ultimele evolutii.
"Nu avem foarte multe informatii in prezent legate de recentele evolutii ale privatizarii, dar ma voi consulta maine si cu ceilalti membri ai consortiului. In principiu ramanem interesati", a spus Dan Vasile, directorul general al Biofarm.
Antibiotice, cu o cota de piata de 3,1%, reprezinta ultima companie din industria de medicamente la care statul detine actiuni si care indirect ii permite sa controleze productia si pretul unui segment extrem de important in activitatea medicala: medicamentele antiinfectioase (antibioticele).
Reprezentantii AVAS au afirmat ieri, dupa anularea de catre guvern a licitatiei, ca vor relansa oferta de privatizare a Antibiotice Iasi, urmand ca vanzarea pachetului de 53% detinut sa se faca de aceasta data in baza legilor privatizarii.
Reprezentantii AVAS au mai declarat ca cel mai probabil privatizarea se va realiza in prima jumatate a acestui an, Autoritatea urmand sa aleaga modalitatea de privatizare "conforma cu cerintele Comisiei Europene".
Metoda licitatiei cu strigare este agreata de Comisia Europeana ca fiind printre cele mai transparente, astfel ca AVAS ar putea recurge din nou la aceasta modalitate.
"Reluarea procesului de privatizare nu presupune cheltuieli suplimentare pentru AVAS. Astfel, consultanta juridica si economica efectuata in cadrul procesului de privatizare ramane valabila, precum si campania de promovare cu rol de atragere de investitori", spun reprezentantii AVAS.

Istoria incercarilor de privatizare a producatorului de medicamente:

Anul 2000
Primele tatonari ale statului cu privire la privatizarea Antibiotice Iasi;

Noiembrie 2001
Oamenii de afaceri din Iasi vizau cumpararea unui pachet de circa 10% din actiunile producatorului in cadrul procesului de privatizare, termenul limita pentru depunerea ofertelor fiind stabilit la 30 noiembrie;

Decembrie 2002
Ministrul sanatatii de la acea vremea spunea ca "nu se pune inca problema privatizarii Antibiotice Iasi";

Anul 2005
Managementul societatii cerea privatizarea cat mai rapida, avand nevoie de fonduri pentru investitii;

Iulie 2005
Se aproba trecerea actiunilor detinute de catre Ministerul Sanatatii la AVAS in vederea privatizarii; este avansat anul 2006 ca data pentru privatizarea societatii;

Decembrie 2005
Antibiotice demareaza un proces de creare a unei imagini corporatiste in vederea privatizarii;

Aprilie 2006
Se avanseaza toamna anului pentru finalizarea procesului de privatizare;

Iulie 2006
Antibiotice Iasi amana pentru a doua oara selectia unui evaluator;

Martie 2007
AVAS anunta ca va publica anuntul de privatizare al Antibiotice Iasi probabil in al doilea semestru al anului, cu intarziere fata de termenul anuntat initial, in primavara, in urma tergiversarii procedurilor de selectie a consultantului financiar;

August 2007
AVAS a selectat firma germana AT Kearney GmbH, in luna august, drept consultant financiar care sa elaboreze strategia de privatizare;

Noiembrie 2007
Se stabileste licitatia cu strigare ca metoda de privatizare pentru Antibiotice Iasi, urmand ca anuntul sa fie facut pana la sfarsitul lunii;

Februarie 2008
Guvernul decide renuntarea la privatizarea prin licitatie cu strigare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO