Companii

GeoPost: Romania va ajunge in topul tarilor din regiune

GeoPost: Romania va ajunge in topul tarilor din regiune

Introducerea serviciilor DPD in portofoliul companiei va contribui la cresterea afacerilor

22.08.2008, 20:17 34

Piata din Romania ar putea deveni in urmatorii ani una dintre cele mai importante din regiune pentru grupul francez GeoPost, care grupeaza partea de curierat a gigantului La Poste
GeoPost, cu afaceri de 3,1 miliarde de euro anul trecut, si-a consolidat prezenta in Romania in acest an prin achizitia, impreuna cu Yurtici Kargo, a pachetului majoritar a firmei locale Pegasus.
"Aceasta regiune are o crestere foarte importanta si vrem sa ne consolidam pozitia in Romania, de aceea am si cumparat o firma de curierat intern. In prezent inregistram venituri in regiune de 220 de milioane de euro, Polonia asigurand jumatate din aceasta valoare. Polonia este urmata de statele baltice si de Cehia, dar in cinci ani si Romania ar putea sa genereze venituri care sa o claseze in topul tarilor din regiune", a spus Marek Rozycki, chief executive officer al GeoPost Central&South Eastern Europe.
GeoPost desfasura activitati in Romania si inainte de aceasta tranzactie, printr-un parteneriat cu Cargus. Firma DPD RO, unde detineau actiuni GeoPost si Cargus, a fost preluata inainte de tranzactie de GeoPost si a fost integrata in Pegasus.
"Momentan GeoPost nu intentioneaza sa mai faca nicio achizitie in Romania, ci urmarim sa dezvoltam firma pe care o detinem. La Poste, din care facem parte insa, ar putea sa faca achizitii in nume propriu", a mai spus Rozycki.
Pegasus vizeaza in acest an o cifra de afaceri de 7 milioane de euro, fata de 4,2 milioane de euro anul trecut, reprezentantii companiei vizand mentinerea ritmului de crestere ridicat si in urmatorii ani.
"Cel putin inca un an imi doresc un ritm de crestere la fel de ridicat pentru Pegasus. Introducerea serviciilor DPD (n. red. - furnizor de servicii de coletarie unde GeoPost este actionar majoritar) in portofoliul companiei va contribui la cresterea afacerilor", a spus James Gray Cheape, CEO al Pegasus Grup.
Potrivit acestuia, circa 84% din cifra de afaceri a Pegasus este asigurata de curieratul domestic, restul fiind expedierile internationale.
"Expedierile internationale vor cunoaste o crestere, iar ponderea lor va ajunge la circa 20% anul viitor. In acelasi timp, si curieratul in interiorul Bucurestiului, precum si cel in tara cunoaste un avans important", a adaugat James Gray Cheape. Pegasus opereaza cu o flota de 300 de autovehicule, circa jumatate fiind in proprietatea companiei, iar restul subcontractate.
"Tinta noasta e sa ajungem la 100% flota subocontractata in circa cinci ani. Un angajat al Pegasus poate veni cu circa cinci masini, iar noi il platim pentru servicii", a mai spus James Gray Cheape, care a precizat ca Pegasus va investi in perioada urmatoare cinci milioane de euro in rebranding. Compania Pegasus se va numi DPD pana in 2010.
Pe piata de curierat locala mai activeaza TNT, DHL - care a achizitionat in acest an Cargus, TCE Logistica - care a fuzionat firma Curiero, sau Fan Courier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO