Companii

O garsonieră în Bucureşti se închiria în iulie 2023 cu 301 euro pe lună, un apartament cu două camere – cu 480 de euro pe lună, iar unul cu trei camere – cu 650 de euro pe lună. Scumpirile sunt de 11% faţă de aceeaşi lună a anului trecut

O garsonieră în Bucureşti se închiria în iulie 2023...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

26.08.2023, 15:31 5452

„În septembrie ne aşteptăm la creşteri de cel puţin 10%, sub efectul începerii anului universitar.“

După ce achiziţia unei locuinţe a devenit un pas greu de făcut de mulţi dintre cei care visează la acest lucru, în condiţiile creşterii dobânzilor la credite, nici chiriile nu vin cu mai multe oportunităţi, preţurile fiind şi acolo în creştere. Mai mult, estimările specialiştilor imobiliari se îndreaptă către noi etape de scumpiri, ţinând cont că în curând va începe un nou an universitar.

„Depinde foarte mult de aşteptările şi nevoile pe care le ai de la o locuinţă în care te muţi cu chirie. Preţurile cresc şi opţiunile sunt tot mai limitate dacă vrei, de exemplu, să fii într-o zonă uşor accesibilă, să ai un birou acasă sau dacă ai animal de companie. Multe anunţuri nici nu au poze/ videouri reprezentative (cel mai util ar fi un tur virtual) şi multe apartamente pe care le-am găsit au devenit indisponibile foarte rapid. A fost vorba de noroc să găsim ce voiam. În general, proprietăţile sunt puţine, foarte scumpe şi nu arată excepţional“, spune Oana, o tânără care s-a mutat recent într-un apartament cu trei camere cu chirie din zona Aviaţiei din Bucureşti.

Dacă sunt puse în vedere câteva criterii de la care potenţialii chiriaşi nu vor să se abată, astfel încât să dispună de confortul pe care şi-l doresc, căutările devin şi mai dificile. „Pentru mine şi logodnica mea, a fost o aventură să găsim un loc potrivit pe care să-l închiriem, deoarece proprietarii erau deja în discuţii avansate cu alţi potenţiali chiriaşi sau chiar semnaseră contracte. În ianuarie 2023, când ne-am mutat, preţurile chiriilor crescuseră substanţial, adesea depăşind salariul mediu din România. În zonele noastre preferate, garsonierele se închiriau cu sume între 370 şi 400 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere fluctuau între 500 şi 600 de euro. În prezent, locuim într-un apartament cu două camere, într-un complex rezidenţial, iar cheltuielile noastre de chirie sunt la limita bugetului“, spune Bogdan, un tânăr care s-a mutat într-un apartament cu chirie în primăvară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO