Companii

Fata in fata cu cele mai puternice femei din businessul romanesc

28.02.2010, 23:05 104

In ultimul numar al topului "Cei mai performanti 100 CEO dinlume", jurnalistii de la Harvard Business Review se intrebau de ceo singura femeie, Margaret Whitman, ex-CEO al eBay, a reusit saajunga in acest clasament, in conditiile in care femeile au ajunssa ocupe 6 din 8 joburi create in ultimii ani in lume.

"Femeile conduc prin puterea exemplului, prin persuasiune, prinputerea de a explica simplu orice actiune a lor. Oamenii din jur aunevoie sa ii vada pe CEO ca se simt confortabil in pielea lor, canu sunt defensivi, ca sunt empatici -, iar cu toate acestea, infinal, tot ei iau cele mai bune decizii", explica un reputathead-hunter american de ce femeile vor domina urmatoarele astfel declasamente, deoarece se potrivesc mult mai bine pe actualul modelde conducere a companiilor.

Ascensiunea femeilor pe posturi de CEO a fost pana in anii 2000destul de rara si in lume, dar mai ales in Romania, si tocmai deaceea piata a reactionat in 2005 si 2006, cand doua femei au ocupatdoua dintre cele mai ravnite locuri de munca din Romania: scaunulde CEO al Vodafone, respectiv al Petrom. Liliana Solomon si MarianaGheorghe sunt si acum, la cativa ani de la preluarea acestorfunctii, singurele femei CEO din top 50 al celor mai mari companiidin Romania dupa cifra de afaceri.

Fata in fata cu cele mai puternice femei din mediul deafaceri local

De la intoarcerea in Romania, Liliana Solomon si MarianaGheorghe au devenit doi dintre cei mai reputati CEO de pe piatalocala, iar opiniilor lor ca specialisti in finante au fost foarteimportante pentru piata, mai ales de la inceputul crizeifinanciare.

Evenimentul "Meet the CEO" este gandit ca un moment oportunpentru un public restrans de a avea acces la o discutie libera cumembri importanti ai comunitatii de business din Romania.

Evenimentul va cuprinde doua etape: o prezentare sustinuta dedoi CEO, in care acestia vor impartasi sfaturi, idei si experientesemnificative din cariera lor, urmata de o sesiune de intrebari siraspunsuri.

Astfel, auditoriul va avea ocazia sa adreseze intrebari si sadiscute, impreuna cu cei doi CEO, care vor fi cele mai grave efecteale crizei asupra afacerilor din Romania si cum pot fi preveniteastfel de efecte in viitor.

CV DE CEO

Mariana Gheorghe si Liliana Solomon nu au in comun doar faptulca sunt femei si conduc doua afaceri de top 10. Cei doi CEO au incomun si o experienta de business in afara tarii, anterioaravenirii in Romania pe pozitia de CEO.

Mariana Gheorghe a lucrat intre 1993 si 2004 in cadrul BERD, cabancher asociat si apoi bancher principal pentru Europa de Sud-Estsi regiunea caspica. Din 2004, cand s-a parafat privatizareaPetrom, Mariana Gheorghe a devenit membra a Consiliului deAdministratie, ca reprezentant al BERD.

Dupa un doctorat in fizica si un MBA in Franta, Liliana Solomonsi-a inceput cariera ca finantist la Düsseldorf in cadrul o.tel.ocommunications GmbH. La sfarsitul anilor 2000, Liliana Solomon apreluat pozitia de vicepresedinte executiv al diviziei demanagement in cadrul Deutsche Telekom AG, la Bonn, iar in 2000 s-amutat la Londra, unde a lucrat ca CFO al T-Mobile, iar ulterior alCable & Wireless Plc pana in 2005, cand a preluat conducereaVodafone Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO