Fata in fata cu cele mai puternice femei din businessul romanesc

Autor: Ionut Bonoiu 28.02.2010

Mariana Gheorghe (CEO al OMV Petrom) si Liliana Solomon (CEO al Vodafone) vor aparea pentru prima oara impreuna in public pentru a vorbi despre experienta lor manageriala si despre cum au depasit cele mai dificile etape din cariera.



In ultimul numar al topului "Cei mai performanti 100 CEO din lume", jurnalistii de la Harvard Business Review se intrebau de ce o singura femeie, Margaret Whitman, ex-CEO al eBay, a reusit sa ajunga in acest clasament, in conditiile in care femeile au ajuns sa ocupe 6 din 8 joburi create in ultimii ani in lume.

"Femeile conduc prin puterea exemplului, prin persuasiune, prin puterea de a explica simplu orice actiune a lor. Oamenii din jur au nevoie sa ii vada pe CEO ca se simt confortabil in pielea lor, ca nu sunt defensivi, ca sunt empatici -, iar cu toate acestea, in final, tot ei iau cele mai bune decizii", explica un reputat head-hunter american de ce femeile vor domina urmatoarele astfel de clasamente, deoarece se potrivesc mult mai bine pe actualul model de conducere a companiilor.

Ascensiunea femeilor pe posturi de CEO a fost pana in anii 2000 destul de rara si in lume, dar mai ales in Romania, si tocmai de aceea piata a reactionat in 2005 si 2006, cand doua femei au ocupat doua dintre cele mai ravnite locuri de munca din Romania: scaunul de CEO al Vodafone, respectiv al Petrom. Liliana Solomon si Mariana Gheorghe sunt si acum, la cativa ani de la preluarea acestor functii, singurele femei CEO din top 50 al celor mai mari companii din Romania dupa cifra de afaceri.

Fata in fata cu cele mai puternice femei din mediul de afaceri local

De la intoarcerea in Romania, Liliana Solomon si Mariana Gheorghe au devenit doi dintre cei mai reputati CEO de pe piata locala, iar opiniilor lor ca specialisti in finante au fost foarte importante pentru piata, mai ales de la inceputul crizei financiare.

Evenimentul "Meet the CEO" este gandit ca un moment oportun pentru un public restrans de a avea acces la o discutie libera cu membri importanti ai comunitatii de business din Romania.

Evenimentul va cuprinde doua etape: o prezentare sustinuta de doi CEO, in care acestia vor impartasi sfaturi, idei si experiente semnificative din cariera lor, urmata de o sesiune de intrebari si raspunsuri.

Astfel, auditoriul va avea ocazia sa adreseze intrebari si sa discute, impreuna cu cei doi CEO, care vor fi cele mai grave efecte ale crizei asupra afacerilor din Romania si cum pot fi prevenite astfel de efecte in viitor.

CV DE CEO

Mariana Gheorghe si Liliana Solomon nu au in comun doar faptul ca sunt femei si conduc doua afaceri de top 10. Cei doi CEO au in comun si o experienta de business in afara tarii, anterioara venirii in Romania pe pozitia de CEO.

Mariana Gheorghe a lucrat intre 1993 si 2004 in cadrul BERD, ca bancher asociat si apoi bancher principal pentru Europa de Sud-Est si regiunea caspica. Din 2004, cand s-a parafat privatizarea Petrom, Mariana Gheorghe a devenit membra a Consiliului de Administratie, ca reprezentant al BERD.

Dupa un doctorat in fizica si un MBA in Franta, Liliana Solomon si-a inceput cariera ca finantist la Düsseldorf in cadrul o.tel.o communications GmbH. La sfarsitul anilor 2000, Liliana Solomon a preluat pozitia de vicepresedinte executiv al diviziei de management in cadrul Deutsche Telekom AG, la Bonn, iar in 2000 s-a mutat la Londra, unde a lucrat ca CFO al T-Mobile, iar ulterior al Cable & Wireless Plc pana in 2005, cand a preluat conducerea Vodafone Romania.