Energie

Regele eolienelor din România a vândut proiectul "Crucea Nord" unuia dintre cei mai mari producători de electricitate din Germania

Regele eolienelor din România a vândut proiectul "Crucea Nord" unuia dintre cei mai mari producători de electricitate din Germania

Autor: Radu Racu, Carol Dan

14.05.2012, 11:49 6301

Dezvoltator privat de parcuri eoliene Monsson Group, controlat de omul de afaceri Emanuel Muntmark, a vândut proiectul Crucea Nord de 108 MW din judeţul Constanţa către STEAG GmbH, unul dintre cei mai mari producători de electricitate din Germania.

Muntmark a devenit cunoscut pe piaţa locală după ce proiectele dezvoltate de el au ajuns să fie cumpărate de nume mari din industria energetică precum CEZ (Cehia), Petrom, cea mai mare companie din România, sau ButanGas.

În total, firmele controlate de Muntmark au dezvoltat parcuri eoliene cu o capacitate totală de 2.400 MW, echivalentul în mărime a mai bine de trei reactoare de la Cernavodă, dar exploatează acum capacităţi proprii de numai 25 MW, intenţia fiind aceea de a ajunge în următorii trei ani de 200 MW.

Valoarea tranzac]iei nu a fost f`cut` public`.

Proiectul urmează să fie operaţional până la finele anului 2013 şi va produce electricitate pentru aproape 200.000 de gospodării din România.

Parcul eolian este situat la aproximativ 50 de kilometri nord-vest de portul Constanţa şi va face parte dintr-un complex eolian mai mare, care va avea o capacitate totală de cel puţin 600 MW.
STEAG a avut în 2011 vânzări de 3,1 miliarde de euro şi un profit înainte de taxe, dobânzi, deprecieri şi amortizări de 491de milioane de euro. Grupul german operează 11 centrale, cu o capacitate totală instalată de aproximativ 9.400 MW, în întreaga lume.

Dezvoltatorul de parcuri eoliene Monsson Group are în portofoliu proiecte eoliene cu o capacitate totală de 2.400 MW, din care a vândut proiecte de 850 MW către companii ca OMV Petrom, CEZ (Cehia) sau ButanGas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO