Companii

Muntmark dă startul lucrărilor la un parc eolian de 250 mil. euro. O parte din bani vin de la Erste

Muntmark dă startul lucrărilor la un parc eolian de 250 mil. euro. O parte din bani vin de la Erste

Autor: Roxana Petrescu

17.01.2012, 00:06 1306

Monsson Group, unul dintre cei mai cunoscuţi dezvoltatori de proiecte eoliene controlat de omul de afaceri Emuel Muntmark, a dat startul lucrărilor la un nou parc, localizat în comuna Pantelimon din nordul judeţului Constanţa, în care va investi 250 de milioane de euro.

Muntmark a devenit cunoscut pe piaţa locală după ce proiectele dezvoltate de el au ajuns să fie cumpărate de nume mari din industria energetică precum CEZ (Cehia), Petrom, cea mai mare companie din România, sau ButanGas.

În total, firmele controlate de Muntmark au dezvoltat parcuri eoliene cu o capacitate totală de 2.400 MW, echivalentul în mărime a mai bine de trei reactoare de la Cernavodă, dar exploatează acum capacităţi proprii de numai 25 MW, intenţia fiind aceea de a ajunge în următorii trei ani de 200 MW.

Turbine de la Vestas

Parcul din comuna Pantelimon va avea o capacitate de 150 MW, iar lucrările ar trebui finalizate în vara acestui an.

"Când construcţia noului parc va fi finalizată, cel mai probabil în vara anu­lui 2012, acesta va produce electricitate cu­rată pentru circa 100.000 de gos­po­dării", a declarat Andrei Muntmark, direc­torul comercial al Monsson Group, fiul omului de afaceri Emanuel Muntmark. Po­trivit informaţiilor transmise de companie, acest proiect va crea 200 de noi locuri de muncă. "Ferma eoliană va fi echipată cu 50 de turbine Vestas. Compania daneză Vestas este şi va ră­mâne unul dintre partenerii stra­te­gici ai Monsson", a mai spus Muntmark.

La finalul anului trecut, una dintre firmele controlate de Muntmark a obţinut o finanţare de 68 de milioane de euro de la banca austriacă Erste pentru construirea parcului eolian din comuna Pantelimon.

Cu ochii la soare

Reprezentanţii Monsson au mai pre­ci­zat că sunt in­teresaţi şi de alte forme de producere a ener­giei verzi, mai ales în contextul în care de la fi­na­lul anului trecut schema de spri­jin pentru acest tip de pro­iec­te a în­ceput să-şi pro­du­că pe de­plin efec­tele după trei ani de aş­teptări din partea investi­to­rilor.

De altfel, datele Trans­electrica arată că Monsson deja a făcut primii paşi în acest sens, compania având un contract de racordare la reţea pentru un parc solar cu o capacitate de 1 MW în localitatea constăn­ţeană Gal­biori. În medie, investiţia pentru fiecare MW într-un parc solar se ridică la circa 2-2,5 milioane de euro.

Omul care a vândut un proiect gigantic către CEZ

Familia Muntmark şi investiţiile ei în parcuri eoliene au ajuns în atenţia publicului odată cu vânzarea parcului eolian Fântânele-Cogealac către cehii de la CEZ. Proiectul are o capacitate de 600 MW şi odată finalizat, după investiţii care vor depăşi un miliard de euro, va deveni cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa. Datele de la Registrul Comerţului arată ca Emanuel Muntmark are cetăţenie suedeză, s-a născut în Voluntari, Ilfov şi are 59 de ani. Până în acest moment, omul de afaceri a refuzat constant orice interviu sau discuţie on the record cu presa.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO