Companii

Efectul Nokia? Continental primeşte 11 mil. euro ajutor de stat şi ar vrea să colaboreze şi cu Ford Craiova

Continental primeşte 11 mil. euro ajutor de stat şi ar vrea să lucreze şi pentru Ford Craiova

Heinz-Gerhard Wente, membru al comitetului director în cadrul Continental, responsabil pe resurse umane şi tehnologie

Autor: Bogdan Alecu

06.10.2011, 00:07 2181

Christian von Albrichsfeld, directorul general al Continental Automotive România, divizia de componente auto a concernului german şi şeful diviziei de cercetare şi dezvoltare, spune că ar dori o colaborare cu Ford România în ceea ce priveşte componentele, în condiţiile în care planurile companiei includ o dezvoltare puternică pe piaţa locală în următorii trei ani.

"Momentan nu am discutat direct cu Ford Craiova pentru a livra componente. Noi am discutat numai cu marile companii direct la centru. O astfel de colaborare este însă una logică, având în vedere distanţa dintre cele două companii. Cu Dacia deja colaborăm spre exemplu, cum este sistemul electronic de ges­tiune al motorului", a spus Christian von Albrichsfeld. În prezent aproape 25 de produ­cători de componente au realizat investiţii în jurul fabricii de la Craiova. Printre aceştia se numără Cooper Standard, Yazaki România, Johnson Controls sau IAC Group.

Opt fabrici şi trei centre de dezvoltare

Continental a demarat deja planurile de extindere în România, care includ investiţii de 40 mil. euro şi 300 de noi angajaţi la fabrica de anvelope din Timişoara, unde vor lucra 1.900 de salariaţi.

Grupul Continental este prezent de 11 ani pe piaţa românească unde deţine opt unităţi de producţie şi trei centre de cercetare şi dezvoltare în Timişoara, Sibiu, Carei, Arad şi Iaşi. De asemenea, grupul german are un centru de distribuţie a anvelopelor pentru Europa de Est la Săcălaz în judeţul Timiş, deţine împreună cu Pirelli o unitate care produce cord metalic pentru anvelope la Slatina şi va deschide o fabrică de pompe de combustibil la Braşov.

Ministerul Economiei a anunţat săptămâna trecută că cei de la Continental intenţionează să investească în următorii ani peste 140 mil. euro în diviziile din România. "Continental are planuri de a investi în toate locaţiile noastre din România, în special în motoare electrice şi elemente de siguranţă, management al motorului. Până în 2012 dorim să mai adăugăm echipei alţi 2.000 de angajaţi, în afara celor 10.000 deja existenţi", a declarat Heinz-Gerhard Wente, membru al comitetului director în cadrul Continental, responsabil pe resurse umane şi tehnologie.

La Timişoara grupul german va investi 71 mil. euro şi vor fi create 400 de noi locuri de muncă, la Sibiu se vor derula alte investiţii de 35 mil. euro şi 300 de noi locuri de muncă. "În Timişoara am demarat construcţia unei noi clădiri pentru Continental Automotive România pentru dezvoltarea de echipamente electronice. Aici, spre exemplu, vom angaja câteva sute de noi ingineri. În ultimul an am crescut în departamentul de cercetare şi dezvoltare cu 300 de angajaţi spre exemplu", a declarat Chris­tian von Albrichsfeld

La Braşov investiţia în fabrica de pompe va fi de 20 mil. euro şi vor fi create 500 de noi locuri de muncă. De asemenea, la Carei, Contitech Fluid Automotive va majora capacitatea de producţie.

Au cerut ajutor de stat şi li s-a dat

"Am aplicat inclusiv pentru ajutor de stat pentru proiectul din Carei, Satu Mare. Acolo dorim să mai investim 15,7 mil. euro şi să majorăm numărul angajaţilor cu încă 300. Acolo producem furtunuri pentru sistemul de răcire şi cel de climatizare", a spus şeful Continental Automotive. El a subliniat că "s-a discutat cu Executivul despre planurile de dezvoltare ale Continental, întrucât întotdeauna când o companie dezvoltă un proiect mare trebuie să informeze şi guvernul".

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat ieri că a aprobat un ajutor de stat de 4,4 mil. euro pentru extinderea de la Carei, care include construirea unei hale industriale şi instalarea unei linii complete de producţie şi majorarea numă­rului angajaţilor la aproape 1.200 de salariaţi. Ministerul a mai aprobat şi un ajutor de stat de 6,18 mil. euro pentru compania Cord România, deţinută de Pirelli şi Continental, unde se va realiza o investiţie de 27,23 mil. euro.

Pentru ajutoare de stat au apelat mai mulţi producători de componente, în special cei care construiesc noi facilităţi de producţie pentru a livra către Ford Craiova, precum IAC Group, care pentru o investiţie de 58 mil. euro a primit ajutor de stat de 17 mil. euro.

Studenţii români sunt interesaţi să lucreze nu numai în SUA, ci şi în China sau Rusia

America de Sud, China sau Rusia cresc în topul preferinţelor studenţilor ca destinaţii pentru a lucra după terminarea facultăţii, pe măsură ce pieţele emergente întregistrează creşteri economice mult mai puternice decât statele dezvoltate. Astfel, peste 20% dintre tineri iau în calcul Rusia şi peste 30% China ca posibilă destinaţie de lucru, potrivit celui de-al patrulea sondaj realizat de Continental pe un eşantion de peste 1.000 de studenţi. Spre comparaţie, la nivelul anului 2005 sub 10% din studenţi ar fi ales China sau Rusia. Pe de altă parte, în continuare aproape 80% din studenţi ar alege Europa de Vest şi peste 70% SUA ca destinaţie de lucru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO