Companii

Dicţionar de sănătate. Când este nevoie de CT cu substanţă de contrast şi la ce ajută? Medic: Produsul de contrast scoate în relief diferenţele dintre structuri, în imagistică ne plac contrastele. În România sunt circa 400 de aparate de computer tomograf (CT)

Numărul de CT-uri în spitalele din România era de 368 în anul 2020, potivit Eurostat

Numărul de CT-uri în spitalele din România era de 368 în anul 2020, potivit Eurostat

Autor: Georgiana Mihalache

29.01.2024, 18:00 177

Anual, se fac peste 700.000 de tomografii, din cele mai recente date ♦ În unele cazuri, medicii recomandă administrarea unei substanţe de contrast înainte de investigaţia imagistică.

Substanţa de contrast care le este admi­nis­trată unor pacienţi înainte de a face un computer tomograf (CT) îi ajută pe medici să diferenţieze diferite structuri din corpul uman, cum ar fi de exemplu o tumoră de organul pe care este localizată. Ce este a­ceastă substanţă şi care sunt afecţiunile în care face diferenţa?

„Dacă două medii alăturate au densităţi apropiate, nu le vom putea diferenţia între ele pe o examinare nativă. Astfel, nu vom putea di­ferenţia, spre exemplu, o tumoră de ficatul din jurul său. Produsul de contrast intravenos ne va permite să realizăm această diferenţiere şi, astfel, tumora va deveni vizualizabilă. Pro­du­sul de contrast face ceea ce îi spune şi nume­le: ameliorează contrastul, scoate în relief dife­renţele dintre diferite structuri. Iar în imagisti­că ne plac contrastele“, a explicat doctorul Cosmin Caraiani, medic primar de radiologie imagistică în cadrul Affidea România, cel mai mare operator din piaţa de imagistică.

În cazul CT-urilor native, adică fără substanţă de contrast, se văd spre exemplu pietrele la rinichi sau orice structură cu o densitate diferită faţă de ce e în jur. În cazul fracturilor, spre exemplu, se mai foloseşte CT fără substanţă de contrast.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO