Dicţionar de sănătate. Când este nevoie de CT cu substanţă de contrast şi la ce ajută? Medic: Produsul de contrast scoate în relief diferenţele dintre structuri, în imagistică ne plac contrastele. În România sunt circa 400 de aparate de computer tomograf (CT)

Autor: Georgiana Mihalache 29.01.2024

Anual, se fac peste 700.000 de tomografii, din cele mai recente date ♦ În unele cazuri, medicii recomandă administrarea unei substanţe de contrast înainte de investigaţia imagistică.

Substanţa de contrast care le este admi­nis­trată unor pacienţi înainte de a face un computer tomograf (CT) îi ajută pe medici să diferenţieze diferite structuri din corpul uman, cum ar fi de exemplu o tumoră de organul pe care este localizată. Ce este a­ceastă substanţă şi care sunt afecţiunile în care face diferenţa?

„Dacă două medii alăturate au densităţi apropiate, nu le vom putea diferenţia între ele pe o examinare nativă. Astfel, nu vom putea di­ferenţia, spre exemplu, o tumoră de ficatul din jurul său. Produsul de contrast intravenos ne va permite să realizăm această diferenţiere şi, astfel, tumora va deveni vizualizabilă. Pro­du­sul de contrast face ceea ce îi spune şi nume­le: ameliorează contrastul, scoate în relief dife­renţele dintre diferite structuri. Iar în imagisti­că ne plac contrastele“, a explicat doctorul Cosmin Caraiani, medic primar de radiologie imagistică în cadrul Affidea România, cel mai mare operator din piaţa de imagistică.

În cazul CT-urilor native, adică fără substanţă de contrast, se văd spre exemplu pietrele la rinichi sau orice structură cu o densitate diferită faţă de ce e în jur. În cazul fracturilor, spre exemplu, se mai foloseşte CT fără substanţă de contrast.