CM Brazilia 2014

Investigaţiile PET-CT pentru diagnosticul pacienţilor cu cancer, folosite prea puţin în România. „Procedura de decontare este dificilă, noi nu prea folosim acest echipament. Investigaţia costă 1.000 de euro“

Autor: Georgiana Mihalache

28.06.2023, 17:40 242

PET-CT este un echipament medical care ajută la diagnosticarea şi urmărirea cancerului, oferind informaţii superioare computerului tomograf sau chiar aparatului de rezonanţă magnetică (RMN) În România, în 2020 erau 14 echipamente PET-CT, un nivel similar cu al altor ţări din regiune, de exemplu Cehia, Ungaria, Grecia Totuşi, un aparat în România face anual circa 600 de scanări, de trei-cinci ori mai puţine decât în ţările menţionate.

O investigaţie care oferă cel mai înalt grad de precizie în oncologie, PET-CT, are un proces greoi de decontare, ceea ce duce la utilizarea redusă a celor 14 echipamente care erau în România în 2020, comparativ cu alte ţări. Plătită din buzunarul pacienţilor, investigaţia costă 1.000 de euro, astfel că bolnavii de cancer sunt nevoiţi să aştepte unda verde de la Casa de Asigurări, după un proces greoi în care trebuie să strângă multe informaţii medicale. În acelaşi timp, România este pe primele locuri în Europa la mortalitatea din cauza cancerului, a doua cauză de deces după bolile de inimă.

„Sperăm într-o decontare mai uşoară a investigaţiilor de PET-CT, care sunt esenţiale în diagnosticare şi tratament pentru pacienţii oncologici. România încă are o rată de mortalitate tratabilă mare şi una din zece persoane de vârstă activă suferă de cancer. Pentru echipamentele RM şi CT decontarea nu este complicată. La PET-CT trebuie făcut un dosar de către medicul oncolog, iar acest lucru îngreunează procesul şi duce la o situaţie în care noi nu prea folosim acest echipament. Investigaţia este foarte scumpă, majoritatea persoanelor nu şi-ar permite să plătească 1.000 de euro pe o investigaţie de PET-CT şi atunci trebuie făcută prin decontare cu Casa de Sănătate“, a spus recent într-un interviu pentru ZF Mihaela Adochiei, country manager al GE Healthcare România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO