Companii

Dicţionar de sănătate. Ce înseamnă medicamente OTC şi cum a evoluat piaţa acestor produse în ultimii cinci ani?

Dicţionar de sănătate. Ce înseamnă medicamente OTC...

Autor: Georgiana Mihalache

07.12.2023, 00:05 109

♦ OTC este o prescurtare din limba engleză - over-the-counter, adică medicamente care se pot elibera fără reţetă de la medic l În general, medicamentele OTC tratează durerile minore, de la simptomele de răceală sau gripă, la durerile de stomac, cap ♦ Piaţa acestor produse s-a dublat în valoare în ultimii cinci ani, ajungând la 6,7 mld. lei anual.

Medicamentele over-the-counter, sub prescurta­rea OTC, sunt acele produse eliberate de că­tre farmacişti pacienţilor, fără să le ceară şi o reţetă de la un me­dic. Motivul pentru care aceste medicamente au un regim mai flexibil de eliberare este acela că nu reprezintă un pe­­ricol major pentru paci­enţi atunci când sunt utili­za­­te fără supravegherea spe­­cia­listului. Totuşi, şi aces­te medicamente trebuie utili­zate conform indicaţiei medicu­lui sau a farmacistului.

Ca exemple, medicamente ca Nurofen, Paracetamol, Aspenter, No Spa – câteva dintre cele mai vândute branduri, potrivit Euro­monitor, pot fi cumpărate de pacienţi din orice farmacie, fără o reţetă. În plus, aceste medicamente nu au preţul impus de către autorităţi, ceea ce le face atractive atât pentru producători, care şi-au crescut portofoliul cu astfel de produse, cât şi pentru farmacii, care pot opera creşteri sau scăderi de preţ în funcţie de politica lor comercială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO