Dicţionar de sănătate. Ce înseamnă medicamente OTC şi cum a evoluat piaţa acestor produse în ultimii cinci ani?

Autor: Georgiana Mihalache 07.12.2023

♦ OTC este o prescurtare din limba engleză - over-the-counter, adică medicamente care se pot elibera fără reţetă de la medic l În general, medicamentele OTC tratează durerile minore, de la simptomele de răceală sau gripă, la durerile de stomac, cap ♦ Piaţa acestor produse s-a dublat în valoare în ultimii cinci ani, ajungând la 6,7 mld. lei anual.

Medicamentele over-the-counter, sub prescurta­rea OTC, sunt acele produse eliberate de că­tre farmacişti pacienţilor, fără să le ceară şi o reţetă de la un me­dic. Motivul pentru care aceste medicamente au un regim mai flexibil de eliberare este acela că nu reprezintă un pe­­ricol major pentru paci­enţi atunci când sunt utili­za­­te fără supravegherea spe­­cia­listului. Totuşi, şi aces­te medicamente trebuie utili­zate conform indicaţiei medicu­lui sau a farmacistului.

Ca exemple, medicamente ca Nurofen, Paracetamol, Aspenter, No Spa – câteva dintre cele mai vândute branduri, potrivit Euro­monitor, pot fi cumpărate de pacienţi din orice farmacie, fără o reţetă. În plus, aceste medicamente nu au preţul impus de către autorităţi, ceea ce le face atractive atât pentru producători, care şi-au crescut portofoliul cu astfel de produse, cât şi pentru farmacii, care pot opera creşteri sau scăderi de preţ în funcţie de politica lor comercială.