Companii

David, înlocuit după luni de zvonuri la şefia Hidroelectrica de către Trihenea, fost prefect de Sibiu

David, înlocuit după luni de zvonuri la şefia Hidroelectrica de către Trihenea, fost prefect de Sibiu

Autor: Roxana Petrescu

12.12.2010, 23:58 118

Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, cea maivaloroasă companie din portofoliul statului, a fost schimbat lasfârşitul săptămânii trecute, în locul său fiind adus ConstantinTrihenea (PDL), fost prefect de Sibiu, devenit între timp consilieral ministrului economiei, Ion Ariton.

Schimbarea de la vârful Hidroelectrica a lui David era aşteptatăîncă de la plecarea lui Adriean Videanu din funcţia de ministru aleconomiei, practica înlocuirii şefilor de companii de stat fiindde altfel o regulă obişnuită la fiecare modificare în conducereaunui minister.

Schimbarea lui David pe sfârşit de an, fără nicio explicaţieconcretă din partea Ministerului Economiei, mai ales în contextulîn care în mandatul său Hidroelectrica a obţinut cel mai mareprofit din 2005, în valoare de aproape 100 de milioane de euro,dovedeşte încă o dată că singurul criteriu pentru care sunt numiţişefii la conducerea companiilor de stat este cel politic.

Deşi toţi specialiştii spun că principalul motiv pentru carecompaniile de stat în mare parte aduc profituri nesemnificative saupierderi este managementul defectuos, numirile la vârful unoradintre cele mai puternice firme din România se fac şi acum fărăinterviuri, fără a se ţine cont de pregătire, fără stabilirea unorobiective pe termen lung.

"Consiliulde Administraţie al Hidroelectrica a aprobat vineri eliberarea dinfuncţie a directorului general, Mihai David, în urma demisiei şinumirea domnului Constantin Trihenea în funcţia de director generalal companiei începând cu data de 1 ianuarie 2011. Până la aceadată, între domnul Mihai David şi domnul Constantin Trihenea vaavea loc predarea-primirea mandatului de director general", audeclarat reprezentanţii Ministerului Economiei, acţionarulmajoritar al Hidroelectrica.

"Eu nu am demisionat. A fost încetarea contractului de mandat cuacordul părţilor", a declarat în replică Mihai David, citat deMediafax.

David a fost numit la conducerea Hidroelectrica la 1 iulie 2009,acesta venind în locul lui Traian Oprea, unul dintre cei mailongevivi manageri din industria energetică. Printre funcţiilepolitice pe care

le-a ocupat de-a lungul anilor s-au numărat cea de director decabinet al premierului Mugur Isărescu sau cea de consilier de statal premierului Adrian Năstase.

David a intrat în vizorul publicului după ce a anunţat recent căcirca jumătate dintre celebrele contracte directe de vânzare aenergiei către aşa-zişii băieţi deştepţi au fost prelungite cu operiodă de maximum 5 ani până în 2018.

Cu toate acestea, o astfel de decizie nu este luată niciodatădoar de conducerea executivă a unei companii, mai ales a uneia destat, ci este aprobată de consiliul de administraţie al acesteia,în cazul de faţă condus de reprezentanţi ai MinisteruluiEconomiei. La scurt timp după această decizie, chiar preşedinteleTraian Băsescu a avut o intervenţie privind conducereaHidroelectrica în care a spus că David este omul lui Sorin OvidiuVântu şi că minte când spune că Hidroelectrica are nevoie decontractele directe pe termen lung pentru a-şi găsi surse definanţare.

În ceea ce-l priveşte pe Trihenea, acesta a fost până de curândprefect al Sibiului, presa relatând în mai multe rânduri desprecontractele pe care o firmă de construcţii a actualului manager alHidroelectrica le-a avut cu primăria pentru construirea centuriiSibiului. În rest, Trihenea a mai fost şef de tură la ComplexulEnergetic Turceni şi şef secţie electrică responsabil pentrupunerea în funcţiune a unor grupuri energetic în aceeaşi unitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO