David, înlocuit după luni de zvonuri la şefia Hidroelectrica de către Trihenea, fost prefect de Sibiu

Autor: Roxana Petrescu 12.12.2010

Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie din portofoliul statului, a fost schimbat la sfârşitul săptămânii trecute, în locul său fiind adus Constantin Trihenea (PDL), fost prefect de Sibiu, devenit între timp consilier al ministrului economiei, Ion Ariton.

Schimbarea de la vârful Hidroelectrica a lui David era aşteptată încă de la plecarea lui Adriean Videanu din funcţia de ministru al economiei, practica înlocuirii şefilor de companii de stat fiind de altfel o regulă obişnuită la fiecare modificare în conducerea unui minister.

Schimbarea lui David pe sfârşit de an, fără nicio explicaţie concretă din partea Ministerului Economiei, mai ales în contextul în care în mandatul său Hidroelectrica a obţinut cel mai mare profit din 2005, în valoare de aproape 100 de milioane de euro, dovedeşte încă o dată că singurul criteriu pentru care sunt numiţi şefii la conducerea companiilor de stat este cel politic.

Deşi toţi specialiştii spun că principalul motiv pentru care companiile de stat în mare parte aduc profituri nesemnificative sau pierderi este managementul defectuos, numirile la vârful unora dintre cele mai puternice firme din România se fac şi acum fără interviuri, fără a se ţine cont de pregătire, fără stabilirea unor obiective pe termen lung.

"Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica a aprobat vineri eliberarea din funcţie a directorului general, Mihai David, în urma demisiei şi numirea domnului Constantin Trihenea în funcţia de director general al companiei începând cu data de 1 ianuarie 2011. Până la acea dată, între domnul Mihai David şi domnul Constantin Trihenea va avea loc predarea-primirea mandatului de director general", au declarat reprezentanţii Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al Hidroelectrica.

"Eu nu am demisionat. A fost încetarea contractului de mandat cu acordul părţilor", a declarat în replică Mihai David, citat de Mediafax.

David a fost numit la conducerea Hidroelectrica la 1 iulie 2009, acesta venind în locul lui Traian Oprea, unul dintre cei mai longevivi manageri din industria energetică. Printre funcţiile politice pe care

le-a ocupat de-a lungul anilor s-au numărat cea de director de cabinet al premierului Mugur Isărescu sau cea de consilier de stat al premierului Adrian Năstase.

David a intrat în vizorul publicului după ce a anunţat recent că circa jumătate dintre celebrele contracte directe de vânzare a energiei către aşa-zişii băieţi deştepţi au fost prelungite cu o periodă de maximum 5 ani până în 2018.

Cu toate acestea, o astfel de decizie nu este luată niciodată doar de conducerea executivă a unei companii, mai ales a uneia de stat, ci este aprobată de consiliul de administraţie al acesteia, în cazul de faţă condus de reprezentanţi ai Ministerului Economiei. La scurt timp după această decizie, chiar preşedintele Traian Băsescu a avut o intervenţie privind conducerea Hidroelectrica în care a spus că David este omul lui Sorin Ovidiu Vântu şi că minte când spune că Hidroelectrica are nevoie de contractele directe pe termen lung pentru a-şi găsi surse de finanţare.

În ceea ce-l priveşte pe Trihenea, acesta a fost până de curând prefect al Sibiului, presa relatând în mai multe rânduri despre contractele pe care o firmă de construcţii a actualului manager al Hidroelectrica le-a avut cu primăria pentru construirea centurii Sibiului. În rest, Trihenea a mai fost şef de tură la Complexul Energetic Turceni şi şef secţie electrică responsabil pentru punerea în funcţiune a unor grupuri energetic în aceeaşi unitate.