Companii

Daca masurile reale de repornire a economiei intarzie sa apara, in doua-trei luni vor fi majorate TVA si cota unica

Mihai Rohan, presedinte si director general al Carpatcement Holding: Este de asteptat ca pana la urma sa se ajunga la majorarea TVA si a cotei unice, deoarece scaderea consumului, cauzata de reducerea salariilor si a pensiilor, va insemna si o reducere a sumelor colectate la buget din TVA si impozitul pe profit.

Mihai Rohan, presedinte si director general al Carpatcement Holding: Este de asteptat ca pana la urma sa se ajunga la majorarea TVA si a cotei unice, deoarece scaderea consumului, cauzata de reducerea salariilor si a pensiilor, va insemna si o reducere a sumelor colectate la buget din TVA si impozitul pe profit.

02.06.2010, 00:00 31

Mihai Agaficioaia, directorul general al centrului comercialCity Mall din Bucuresti, apreciaza ca masura de reducere apensiilor si salariilor angajatilor din sectorul bugetar nu varezolva decat pe termen scurt si doar "matematic" problemadeficitului bugetar, anticipand ca Guvernul va recurge inurmatoarea perioada si la cresterea taxelor.

"Masurile pe care Guvernul doreste sa si le asume, reducereapensiilor si a salariilor bugetarilor, nu vor rezolva decatteoretic, pe termen scurt, poate din punct de vedere matematic,problemele actuale ale deficitului bugetar cu care se confruntaRomania. Aceste masuri nu sunt corelate cu alte masuri care sacontrabalanseze efectele acestora si din acest motiv anticipezmajorarea TVA si a impozitului unic intr-un termen foarte scurt, dedoua-trei luni", spune Mihai Agaficioaia, directorul general alcentrului comercial City Mall din Bucuresti.

Acelasi scenariu este anticipat si de catre Mihai Rohan,presedinte si director general al Carpatcement Holding, careapreciaza ca Guvernul nu va avea bani pentru plata obligatiilorsociale asumate.

Salarii mai mici, consum mai mic

"Este de asteptat ca pana la urma sa se ajunga la majorarea TVAsi a cotei unice, deoarece scaderea consumului, cauzata dereducerea salariilor si a pensiilor, va insemna si o reducere asumelor colectate la buget din TVA si impozitul pe profit. Deci totnu vor fi bani suficienti pentru sustinerea aparatuluiadministrativ actual si pentru acoperirea unor costuri socialeasumate intr-o perioada de crestere economica, pe considerentepolitice", spune Rohan, care conduce un business de 235 mil.euro.

Scadereasalariilor va duce la o scadere a consumului, fapt ce va afectainclusiv businessul centrelor comerciale. City Mall este unuldintre primele centre comerciale deschise in Bucuresti, in urma cucinci ani, dar care se zbate sa faca fata competitiei tot maiacerbe pentru cumparatori si chiriasi, in conditiile cresteriinumarului de malluri si scaderii puterii de consum apopulatiei.

"Aceste reduceri salariale vor genera un efect de domino:reducerea drastica si imediata a consumului, modificareacomportamentului de consum pentru cei afectati de reducereaveniturilor si nu numai, reducerea veniturilor din TVA la stat prinscaderea vanzarilor comerciantilor, cresterea costurilor custocurile pentru comercianti, crestera ratei somajului in sectorulprivat, falimentul a numeroase firme, cresterea provizioanelor labanci si reducerea traficului in centrele comerciale", a mai spusdirectorul City Mall.

Un alt director din industria centrelor comerciale este chiarmai pesimist in privinta viitorului mallurilor, dupa ce recent afost anuntat primul faliment al unui centru comercial din Oradea.Bogdan Dancau, managing director al firmei Atrium European RealEstate, proprietarul proiectului Militari Shopping din Bucuresti,spunea saptamana trecuta ca "este posibil, chiar probabil ca unelecentre comerciale sa ajunga tehnic in insolventa, devenind doarniste cladiri frumoase".

Doar in Bucuresti sunt operationale in prezent peste 10 centrecomerciale de mari dimensiuni, numarul acestora dublandu-se inultimii doi ani, pe fondul perspectivelor economice pozitiveprognozate in ultimii ani si al comparatiilor intre Bucuresti sialte capitale din regiune, precum Praga sau Varsovia.

In prezent insa, doar o mica parte a centrelor comercialeinregistreaza rezultate financiare multumitoare, randamentele fiindcu atat mai mici pentru anumite proiecte care au implicat costuriridicate de constructie sau achizitie.

Impact mai puternic fata de 2009

Pe de alta parte, reprezentantul Carpatcement vorbeste despre unal doilea an dificil pentru mediul de afaceri si considera caimpactul masu-rilor de majorare a salariilor si a pensiilor se vaadauga impactului masurilor de anul trecut.

"Consecinta va fi continuarea scaderii incepute in 2009. Pentrumediul economic impactul va fi mult mai puternic decat in 2009,deoarece anul trecut companiile au suportat pierderi dupa un an2008 extrem de bun. In 2010 vor suporta pierderi dupa un 2009extrem de rau", explica Rohan.

Piata de ciment a scazut in primul trimestru cu 40%, din cauzavremii nefavorabile si a blocajului de pe piata imobiliara.Practic, in primele trei luni a fost continuata tendinta de anultrecut, cand consumul de ciment s-a redus cu 30%, iar producatoriiau redus preturile cu peste 10%.

"Majorarea TVA si a taxelor in general ar reprezenta un obstacolin plus cu care producatorii ar trebui sa se confrunte inincercarea de a stimula vanzarile proprii. Cresterea taxei pevaloarea adaugata impreuna cu marirea costurilor fixe fac si maidificila mentinerea produsului la preturi similare, conditieabsolut necesara in situatia de fata, cand cererea este foarteredusa din cauza scaderii puterii de cumparare pe fondulcontextului economic dificil si al lipsei de proiecte noi aparutedin cauza blocajului existent pe piata creditarii", concluzioneazaRohan.

Ce spun guvernantii

Primul-ministru Emil Boc declara la finalul sedintei de guvernde duminica seara ca a evitat cresterea taxelor tocmai pentru a nu"omori mediul privat, cel care oricum a suferit o ajustare in anul2009 si singurul care mai poate aduce crestere economica inRomania".

Si ministrul de finante Sebastian Vladescu a promis saptamanatrecuta ca taxele si impozitele nu vor fi majorate pana lasfarsitul acestui an, "in conditii normale, in care Romania varamane in zona de crestere economica definita in scrisoarea deintentie".

In scrisoarea de intentie guvernantii apreciaza ca Romania vaavea in acest an o crestere zero sau usor negativa, in conditiilein care la inceputul anului se vorbea de un avans al PIB-ului de1,3% in acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO