Daca masurile reale de repornire a economiei intarzie sa apara, in doua-trei luni vor fi majorate TVA si cota unica

Autori: Cristi Moga , Catalin Lupoaie 02.06.2010

Managerii Carpatcement Holding si ai centrului comercial City Mall apreciaza ca reducerea salariilor si a pensiilor va fi completata in curand de o crestere a fiscalitatii, in conditiile in care masurile reale de repornire a economiei intarzie sa apara.



Mihai Agaficioaia, directorul general al centrului comercial City Mall din Bucuresti, apreciaza ca masura de reducere a pensiilor si salariilor angajatilor din sectorul bugetar nu va rezolva decat pe termen scurt si doar "matematic" problema deficitului bugetar, anticipand ca Guvernul va recurge in urmatoarea perioada si la cresterea taxelor.

"Masurile pe care Guvernul doreste sa si le asume, reducerea pensiilor si a salariilor bugetarilor, nu vor rezolva decat teoretic, pe termen scurt, poate din punct de vedere matematic, problemele actuale ale deficitului bugetar cu care se confrunta Romania. Aceste masuri nu sunt corelate cu alte masuri care sa contrabalanseze efectele acestora si din acest motiv anticipez majorarea TVA si a impozitului unic intr-un termen foarte scurt, de doua-trei luni", spune Mihai Agaficioaia, directorul general al centrului comercial City Mall din Bucuresti.

Acelasi scenariu este anticipat si de catre Mihai Rohan, presedinte si director general al Carpatcement Holding, care apreciaza ca Guvernul nu va avea bani pentru plata obligatiilor sociale asumate.

Salarii mai mici, consum mai mic

"Este de asteptat ca pana la urma sa se ajunga la majorarea TVA si a cotei unice, deoarece scaderea consumului, cauzata de reducerea salariilor si a pensiilor, va insemna si o reducere a sumelor colectate la buget din TVA si impozitul pe profit. Deci tot nu vor fi bani suficienti pentru sustinerea aparatului administrativ actual si pentru acoperirea unor costuri sociale asumate intr-o perioada de crestere economica, pe considerente politice", spune Rohan, care conduce un business de 235 mil. euro.

Scaderea salariilor va duce la o scadere a consumului, fapt ce va afecta inclusiv businessul centrelor comerciale. City Mall este unul dintre primele centre comerciale deschise in Bucuresti, in urma cu cinci ani, dar care se zbate sa faca fata competitiei tot mai acerbe pentru cumparatori si chiriasi, in conditiile cresterii numarului de malluri si scaderii puterii de consum a populatiei.

"Aceste reduceri salariale vor genera un efect de domino: reducerea drastica si imediata a consumului, modificarea comportamentului de consum pentru cei afectati de reducerea veniturilor si nu numai, reducerea veniturilor din TVA la stat prin scaderea vanzarilor comerciantilor, cresterea costurilor cu stocurile pentru comercianti, crestera ratei somajului in sectorul privat, falimentul a numeroase firme, cresterea provizioanelor la banci si reducerea traficului in centrele comerciale", a mai spus directorul City Mall.

Un alt director din industria centrelor comerciale este chiar mai pesimist in privinta viitorului mallurilor, dupa ce recent a fost anuntat primul faliment al unui centru comercial din Oradea. Bogdan Dancau, managing director al firmei Atrium European Real Estate, proprietarul proiectului Militari Shopping din Bucuresti, spunea saptamana trecuta ca "este posibil, chiar probabil ca unele centre comerciale sa ajunga tehnic in insolventa, devenind doar niste cladiri frumoase".

Doar in Bucuresti sunt operationale in prezent peste 10 centre comerciale de mari dimensiuni, numarul acestora dublandu-se in ultimii doi ani, pe fondul perspectivelor economice pozitive prognozate in ultimii ani si al comparatiilor intre Bucuresti si alte capitale din regiune, precum Praga sau Varsovia.

In prezent insa, doar o mica parte a centrelor comerciale inregistreaza rezultate financiare multumitoare, randamentele fiind cu atat mai mici pentru anumite proiecte care au implicat costuri ridicate de constructie sau achizitie.

Impact mai puternic fata de 2009

Pe de alta parte, reprezentantul Carpatcement vorbeste despre un al doilea an dificil pentru mediul de afaceri si considera ca impactul masu-rilor de majorare a salariilor si a pensiilor se va adauga impactului masurilor de anul trecut.

"Consecinta va fi continuarea scaderii incepute in 2009. Pentru mediul economic impactul va fi mult mai puternic decat in 2009, deoarece anul trecut companiile au suportat pierderi dupa un an 2008 extrem de bun. In 2010 vor suporta pierderi dupa un 2009 extrem de rau", explica Rohan.

Piata de ciment a scazut in primul trimestru cu 40%, din cauza vremii nefavorabile si a blocajului de pe piata imobiliara. Practic, in primele trei luni a fost continuata tendinta de anul trecut, cand consumul de ciment s-a redus cu 30%, iar producatorii au redus preturile cu peste 10%.

"Majorarea TVA si a taxelor in general ar reprezenta un obstacol in plus cu care producatorii ar trebui sa se confrunte in incercarea de a stimula vanzarile proprii. Cresterea taxei pe valoarea adaugata impreuna cu marirea costurilor fixe fac si mai dificila mentinerea produsului la preturi similare, conditie absolut necesara in situatia de fata, cand cererea este foarte redusa din cauza scaderii puterii de cumparare pe fondul contextului economic dificil si al lipsei de proiecte noi aparute din cauza blocajului existent pe piata creditarii", concluzioneaza Rohan.

Ce spun guvernantii

Primul-ministru Emil Boc declara la finalul sedintei de guvern de duminica seara ca a evitat cresterea taxelor tocmai pentru a nu "omori mediul privat, cel care oricum a suferit o ajustare in anul 2009 si singurul care mai poate aduce crestere economica in Romania".

Si ministrul de finante Sebastian Vladescu a promis saptamana trecuta ca taxele si impozitele nu vor fi majorate pana la sfarsitul acestui an, "in conditii normale, in care Romania va ramane in zona de crestere economica definita in scrisoarea de intentie".

In scrisoarea de intentie guvernantii apreciaza ca Romania va avea in acest an o crestere zero sau usor negativa, in conditiile in care la inceputul anului se vorbea de un avans al PIB-ului de 1,3% in acest an.