Companii

Cresterea vanzarilor si reducerea costurilor au trecut Butan Gas pe profit

25.04.2006, 00:00 21

Butan Gas Romania, filiala locala a grupului Italian international Butan Gas, controlat de omul de afaceri Iosif Constantin Dragan, a inregistrat la sfarsitul anului un profit de 4,03 milioane de lei (1,11 milioane de euro) dupa ce in 2004 compania avea pierderi de 2,43 de milioane de lei ( 0,7 milioane de euro).

"In 2005, compania a trecut pe profit datorita cresterii cantitatilor vandute cu 14%, ceea ce s-a reflectat direct in cresterea cifrei de afaceri neta cu aproximativ 30%, concomitent cu optimizarea costurilor de exploatare", a declarat Florin Preda, director general al Butan Gas Romania.

Cifra de afaceri a operatorului GPL (n.r. - gaz petrolier lichefiat) a inregistrat o crestere de aproximativ 30% comparativ cu perioada similara a anului 2004, atingand un nivel de 156,67 milioane de lei (43,5 milioane de euro). Prin acest rezultat, Butan Gas a reusit sa-si atinga previziunile de afaceri lansate la inceputul anului trecut, care vizau atingerea unei cifre de afaceri de 44 de milioane de euro.

Numarul angajatilor a crescut in intervalul de timp analizat cu circa 10% pana la un nivel de 341 de salariati.

Piata de profil autohtona este estimata in jurul nivelului de 125 - 130 milioane de euro anual, pozitiile dominante fiind ocupate de catre Petrom, cea mai mare companie romaneasca intrata in portofoliul grupului petrolier austriac OMV, si de catre Shell Gas Romania. Afacerea cu GPL este singura prin care mai este reprezentat gigantul olandez pe piata autohtona dupa exitul de pe piata benzinariilor. Shell a luat decizia strategica de a se retrage complet de pe piata benzinariilor, prin vanzarea in doua transe a afacerii Shell Romania SRL catre grupul ungar MOL pentru aproximativ 72 - 73 de milioane de euro.

Shell Gas Romania este un joint-venture in care Petrom detine o participatie de 44%, restul fiind detinut de Shell. Atat Petrom, cat si Shell Gas Romania detin o cota de piata de aproximativ 29-30%. Printre companiile care activeaza pe aceasta piata se mai numara o serie de jucatori precum Rompetrol, Crimbo Gas sau alte companii internationale care activeaza si pe piata distributiei de carburanti.

Butan Gas detine o cota de piata de aproximativ 21% conform propriilor estimari.

Piata de GPL este integral liberalizata de ani de zile, spre deosebire de cea a gazelor naturale, care este prevazuta sa atinga acest prag in 2007. "Mascarea" pretului adevarat al gazului natural a avut impact asupra jucatorilor de pe piata de GPL. Insa, in ultimii ani, pretul gazului natural este pe un puternic trend de crestere in vederea alinierii la nivelul celor practicate in Europa.

Butan Gas si-a reorganizat in 2004 operatiunile si a schimbat aproape intreg managementul companiei. Tinta anuntata atunci a fost atacarea primei pozitii de pe piata de profil in urmatorii 2 - 3 ani. Compania mizeaza pe o majorare a cotei de piata de la 20% la 30% pana la sfarsitul acestui an, cresterea cifrei de afaceri si extinderea retelei de statii auto de GPL la peste 150 de puncte.

Actionarul majoiritar al companiei este Butan Gas Spa Milano, care detine o participatie de peste 90%. Pachete minoritare sunt detinute de catre Propan Gas AG Viena si Eurofina Romania. Petrom detine un pachet de aproximativ 6% din actiunile companiei, reducandu-si astfel participatia de la nivelul de 8% detinut in urma cu un an.

Grupul Butan Gas, cu operatiuni in noua state europene, a fost fondat in 1948 de catre Iosif Constantin Dragan, presedinte si proprietar al grupului. Dragan este considerat a fi unul dintre cei mai bogati romani, cu o avere estimata la aproximativ 800 - 850 de mililioane de dolari.

roxana.petrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO