Companii

Covalact nu si-a atins tinta de vanzari de 22 mil. euro stabilita pentru anul trecut

06.01.2009, 18:16 110

Covalact, unul dintre principalii producatori de produse lactate, a finalizat anul trecut cu o cifra de afaceri in scadere fata de rezultatele obtinute in 2007 ca urmare a reorganizarii companiei dupa ce pachetul majoritar de actiuni a fost preluat de catre fondul de investitii american SigmaBleyzer.

"Cifra de afaceri cu care am incheiat anul 2008 a fost cu intre 8 si 10% mai mica fata de rezultatele din 2007 deoarece am diminuat productia de lapte praf si unt prin reducerea achizitiei de materie prima cu pana la 12%, iar profitul a fost corespunzator. Anul acesta vrem sa finalizam investitiile incepute in 2008 si estimam ca vom inregistra din nou o crestere a cifrei de afaceri", a declarat Ioan Balan, directorul general al Covalact.
Potrivit ritmului de scadere comunicat de Ioan Balan, producatorul a finalizat anul trecut cu afaceri de aproximativ 64 milioane de lei (circa 18 milioane de euro) in conditiile in care, potrivit Ministerului Finantelor, compania a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 71 milioane de lei (21,3 milioane de euro), in crestere cu 23,1% in lei si 30,6% in euro fata de anul precedent. In acelasi timp, profitul a urcat de la 2,5 mil. lei (0,7 mil. euro), cat era in 2006, la 3 mil. lei (0,9 mil. euro).
Rezultatele sunt sub estimarile initiale ale companiei care vizau pentru 2008 o crestere a cifrei de afaceri intre 10 si 15% fata de anul precedent, la aproximativ 22 milioane de euro, dupa ce in prima parte a anului trecut cifra de afaceri s-a majorat cu aproximativ 15% fata de aceeasi perioada din 2007.
Balan a adaugat ca saptamana aceasta reprezentantii producatorilor de lactate Primulact si Lactate Harghita, companii preluate anul trecut de SigmaBleyzer prin intermediul Covalact, vor incepe sa discute fuziunea celor doua companii. El nu a mentionat insa cand va fi finalizat acest proces.
Fondul de investitii american intentioneaza sa specializeze cele doua companii din judetul Harghita pe productia de branzeturi si pe lapte de consum, obiectivul vizat fiind de a dubla atat cifra de afaceri, cat si capacitatea de productie a fabricilor detinute in Miercurea Ciuc si Cristuru Secuiesc pana in 2010.
Principalii competitori ai Covalact sunt producatorii Friesland, Danone si Albalact, dar si Tnuva, Lactalis sau MŸller, firme recent intrate pe piata locala a lactatelor estimata la 1,3 miliarde de euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO