Companii

Copos prevede multe falimente in industria hoteliera ca urmare a „conditiilor economice severe”

Copos prevede multe falimente in industria hoteliera ca urmare a „conditiilor economice severe”
20.01.2010, 00:00 34

Omul de afaceri George Copos, proprietarul grupului Ana Hotelscare detine sapte hoteluri, a incheiat anul 2009 cu afaceri de 110mil. lei (26 mil. euro), in scadere cu 26% fata de anul anterior,dar a reusit sa termine pe profit, desi majoritatea hotelurilor pecare le opereaza au inregistrat grade de ocupare mai mici decat in2008 si au redus tarifele la cazare.

La inceputul anului trecut compania estima o scadere cu 30% avanzarilor, situatie descrisa de Copos ca fiind o contractienedorita, dar suportabila de o companie sanatoasa in conditii decriza.

GeorgeCopos, finantatorul echipei de fotbal Rapid Bucuresti, nuprecizeaza care este valoarea profitului cu care a finalizat anultrecut in businessul hotelier, insa sustine ca "micul profitrealizat va fi destinat in principal sustinerii investitiilorplanificate pentru acest an in activele Ana Hotels". Coposplanuieste sa investeasca in modernizarea unitatilor de cinci steledin Bucuresti si a celor din Poiana Brasov, dupa ce a derulat unamplu proces de restructurare a grupului Ana Holding.

Pentru sustinerea proiectelor de investitii, omul de afaceri aluat anul trecut un credit de 25 mil. euro de la BRD SociétéGénérale, unul dintre cele mai mari imprumuturi contractate intr-unan de criza. Tot anul trecut, omul de afaceri a renuntat la 600 deoameni din grupul Ana Holding (hoteluri, fabrica de motoareelectrice si businessul din panificatie), dar businessul s-a reduscu peste 20% anul trecut. Cu toate acestea, Copos a facut profit sila fabrica de motoare electrice Ana Imep din Pitesti, la care s-aufacut cele mai multe disponibilizari.

Pe langa afacerile hoteliere si fabrica de motoare electrice,George Copos, care a fost in perioada 2004 - 2006 vicepremier dinpartea Partidului Conservator in guvernul Tariceanu, mai detinebusinessuri in panificatie si imobiliare.

Legat de industria ospitalitatii, Copos apreciaza ca aceasta aavut o evolutie nefavorabila si ca multe dintre hotelurile de lamunte si de la mare vor intra in faliment.

"Este vorba in special de unitatile care isi platesc impozitelecatre stat, ca urmare a conditiilor economice severe de anulacesta: reducerea drastica a numarului de conferinte, training-uri,teambuilding-uri", a mentionat Copos. El a mai adaugat ca turismulde business s-a redus cu aproape 50% anul trecut. Pentru piata dinCapitala, turismul de business genereaza mai mult de 80% dinincasarile hotelierilor, cel de leisure (vacante) fiind foarteputin dezvoltat. Hotelierii din Bucuresti s-au vazut obligati sareduca tarifele la cazare cu pana la 40% anul trecut, in conditiilein care s-a contractat turismul de business. Cu toate acestea, maiputin de jumatate din camerele hotelurilor au fost ocupate.

Ana Hotels a avut in 2008 o cifra de afaceri de 41 de milioanede euro, din care mai mult de jumatate a fost generata dehotelurile de cinci stele Hilton si Crowne Plaza, pe care le detineomul de afaceri in Capitala. El mai controleaza si unitatile Europasi Astoria din Eforie Nord, dar si Sportul, Bradul si Poiana dinPoiana Brasov. Mirabela Tiron

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO