Copos prevede multe falimente in industria hoteliera ca urmare a „conditiilor economice severe”

Autor: Mirabela Tiron 20.01.2010

Omul de afaceri George Copos, proprietarul grupului Ana Hotels care detine sapte hoteluri, a incheiat anul 2009 cu afaceri de 110 mil. lei (26 mil. euro), in scadere cu 26% fata de anul anterior, dar a reusit sa termine pe profit, desi majoritatea hotelurilor pe care le opereaza au inregistrat grade de ocupare mai mici decat in 2008 si au redus tarifele la cazare.

La inceputul anului trecut compania estima o scadere cu 30% a vanzarilor, situatie descrisa de Copos ca fiind o contractie nedorita, dar suportabila de o companie sanatoasa in conditii de criza.

George Copos, finantatorul echipei de fotbal Rapid Bucuresti, nu precizeaza care este valoarea profitului cu care a finalizat anul trecut in businessul hotelier, insa sustine ca "micul profit realizat va fi destinat in principal sustinerii investitiilor planificate pentru acest an in activele Ana Hotels". Copos planuieste sa investeasca in modernizarea unitatilor de cinci stele din Bucuresti si a celor din Poiana Brasov, dupa ce a derulat un amplu proces de restructurare a grupului Ana Holding.

Pentru sustinerea proiectelor de investitii, omul de afaceri a luat anul trecut un credit de 25 mil. euro de la BRD Société Générale, unul dintre cele mai mari imprumuturi contractate intr-un an de criza. Tot anul trecut, omul de afaceri a renuntat la 600 de oameni din grupul Ana Holding (hoteluri, fabrica de motoare electrice si businessul din panificatie), dar businessul s-a redus cu peste 20% anul trecut. Cu toate acestea, Copos a facut profit si la fabrica de motoare electrice Ana Imep din Pitesti, la care s-au facut cele mai multe disponibilizari.

Pe langa afacerile hoteliere si fabrica de motoare electrice, George Copos, care a fost in perioada 2004 - 2006 vicepremier din partea Partidului Conservator in guvernul Tariceanu, mai detine businessuri in panificatie si imobiliare.

Legat de industria ospitalitatii, Copos apreciaza ca aceasta a avut o evolutie nefavorabila si ca multe dintre hotelurile de la munte si de la mare vor intra in faliment.

"Este vorba in special de unitatile care isi platesc impozitele catre stat, ca urmare a conditiilor economice severe de anul acesta: reducerea drastica a numarului de conferinte, training-uri, teambuilding-uri", a mentionat Copos. El a mai adaugat ca turismul de business s-a redus cu aproape 50% anul trecut. Pentru piata din Capitala, turismul de business genereaza mai mult de 80% din incasarile hotelierilor, cel de leisure (vacante) fiind foarte putin dezvoltat. Hotelierii din Bucuresti s-au vazut obligati sa reduca tarifele la cazare cu pana la 40% anul trecut, in conditiile in care s-a contractat turismul de business. Cu toate acestea, mai putin de jumatate din camerele hotelurilor au fost ocupate.

Ana Hotels a avut in 2008 o cifra de afaceri de 41 de milioane de euro, din care mai mult de jumatate a fost generata de hotelurile de cinci stele Hilton si Crowne Plaza, pe care le detine omul de afaceri in Capitala. El mai controleaza si unitatile Europa si Astoria din Eforie Nord, dar si Sportul, Bradul si Poiana din Poiana Brasov. Mirabela Tiron