Companii

Constructorii privati incep sa se uite si la blocurile de apartamente

08.06.2004, 00:00 22

Companiile de dezvoltare imobiliara incep sa se uite tot mai mult spre constructia de blocuri de apartamente dupa ce pana acum constructia de case individuale a fost motorul constructiilor private de locuinte.
Managerii companiilor spun ca se adreseaza in primul rand celor care nu vor sa stea in case individuale desi si-ar putea perimte, dar printre clienti s-ar putea numara in urmatorii ani, in functie de evolutia pietei imobiliare, si cei care vor o locuinta noua, dar nu isi pot permite o casa. Cel mai important antreprenor pentru constructia de blocuri este in prezent statul prin Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL).
Compania de dezvoltare imobiliara IMO Invest, fondata anul trecut de fostul presedinte al Bancii Transilvania, Iosif Pop are in proiect zece blocuri de locuinte in Cluj-Napoca si Sibiu. "Exista cerere pentru apartamente de bloc noi. Exista unii oameni care considera ca e mai convenabil sa cumpere un apartament la bloc decat o vila," spune Iosif Pop. Primul bloc de locuinte al companiei din Cluj urmeaza sa fie finalizat in luna noiembrie, iar cel de-al doilea in luna iulie a anului viitor. Compania mai are in proiect opt sau noua blocuri de locuinte in Sibiu.
Pe de alta parte compania Impact Bucuresti, cunoscuta pe piata in principal drept constructor de vile a hotarat sa plaseze si blocuri de apartamente in ansamblurile rezidentiale de case pe care le construieste. "A inceput sa se contureze o anunita mentalitate: oamenii doresc sa cumpere o casa noua, dar vor sa traiasca la fel ca la oras, iar acestia sunt cei care se orienteaza in prezent catre blocurile de locuinte clasa I," spune Ioan Popp, presedintele Impact.
Ultimul an si jumatare a adus pe piata imobiliara din Romania o explozie a preturilor la apartamentele de bloc, ale caror preturi au crescut in unele cazuri chiar cu 200%. Presedintele Impact nu exclude ca preturile apartamentelor noi pe care compania ar urma sa le finalizeze peste doi ani sa se ia la intrecere cu preturile apartamentelor vechi. "La Oradea, am inceput un proiect care include locuinte insiruite, o faza intermediara intre vile si blocuri de apartamente, iar costul construtiei este de 335 de euro pe mentru patrat, inclusiv utilitatile. Cu mai mult sprijin din partea autoritatilor locale costul constructiei efective poate scadea sub 300 de euro pe metrul patrat," spune Popp. Pretul de pe piata al apartamentelor la mana a doua poate ajunge in Bucuresti pana la 1.000 de euro pe metrul patrat. El spune insa ca situatia s-ar putea schimba insa pana cind vor fi finalizate primele apartamente construite de companie.
"Exista multi factori care vor influenta pretul apartamentelor noi pana cand primele locuinte de acest tip vor fi finalizate. Este de asteptat ca ora de lucru sa fie mai scumpa peste doi-trei ani, iar in orice moment pot aparea situatii cum a fost cresterea pretului otelului de anul acesta care ne-a afectat si pe noi," a adaugat Popp.
Proiectele de constructie de blocuri ale IMO Invest insumeaza aproximativ 15 milioane de euro. Compania construieste in prezent un bloc de 16 apartamente in Cluj-Napoca, in valoare de un milion de euro care ar urma sa fie finalizat in noiembri si are un proiect pentru un alt bloc de 120 de apartamente tot in Cluj, in valoare de 4-5 milioane de euro. IMO Invest mai are un proiect, aflat conform lui Iosif Pop dar intr-un stadiu mai incipient la Sibiu, pentru constructia a opt blocuri de locuinte cu 4-5 nivele fiecare. Valoarea proiectului de la Sibiu se va situa probabil in jurul valorii de 10 milioane de euro.
Iosif Pop, fostul presedintele al Bancii Transilvania in perioada 1993-martie 2002  fondat anul trecut grupul IMO, care mai cuprinde si o societate de credit ipotecar, IMO Credit. Grupul IMO are in prezent aproximativ 50 de actionari persoane fizice si juridice.
Construtia de vile ramane insa deocmadata principala preocupare a companiilor private de dezvoltare rezidentiala. IMO Invest vrea sa construiasca un ansamblu rezidential pe 11 hectare langa Cluj-Napoca. "Avem in proiect o zona rezidentiala la Gilau, la 11 kilometri de Cluj. Va fi un cartier cu case construite pe suprafete de 500-1000 de metri patrati, iar o casa va costa intre 100.000 si 120.000 de euro," a declarat Iosif Pop. Valoarea intregului complex rezidential ar urma sa se situeze astfel la aproximativ 15 milioane de euro.
Pe de alta parte presedintele Impact Bucuresti spune ca din studiile companiei a reiesit ca cel mai bine este ca apartamentele de bloc sa aiba o pondere de 8-15% in tolatul locuintelor din ansablurile rezidentiale construite. Din cele 1.400 de locuinte care vor fi incluse in doua proiecte ale companiei in Bucuresti doar 110-210 de locuinte vor fi apartamente in blocuri.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO