Companii

Cei mai mari chiriaşi de la parterul blocurilor: Casele de marcat ale supermarketurilor au luat locul ghişeelor din bănci

Cei mai mari chiriaşi de la parterul blocurilor: Casele...

Autor: Cristina Roşca

26.12.2013, 21:01 1203

Băncile, unul dintre principalii chiriaşi ai spaţiilor de la parterul blocurilor în anii de boom, au început în ultimii ani, pe fondul crizei, să îşi închidă din agenţii şi sucursale sau să reducă spaţiile alocate acestora. Sute de agenţii şi sucursale au dispărut în ultimii ani, iar în multe cazuri spaţiile lăsate de ele sunt în continuare goale. În ultima perioadă însă, pe locul lăsat liber de ele şi-au pus sigla branduri supermarketuri şi magazine de proximitate, unul dintre puţinele businessuri care încă se extinde. O explicaţie poate fi faptul că vânzările de alimente au fost cel mai puţin afectate de criză în contextul în care românii şi-au raţionat bugetul şi au renunţat la produsele care nu erau de strictă necesitate precum electrocasnice, haine sau mobilă. Mai mult, creditarea a îngheţat, astfel că multe din achiziţii au fost amânate.

La polul opus, lanţurile internaţionale de magazine, în frunte cu Mega Image, deschid magazine pe bandă rulantă şi de cele mai multe ori caută spaţii la parterul blocurilor pentru a fi aproape de cumpărători. Lanţul belgian de supermarketuri, cu o reţea de peste 200 magazine în Capitală şi o suprafaţă ocupată estimată la 60.000 mp, a ajuns cel mai important chiriaş de la parterul blocurilor din Bucureşti, un teritoriu dominat până acum de bănci şi farmacii.

Astfel, pe Calea Moşilor, aproape de Bucur Obor, retailerul belgian care termină anul cu peste 100 de unităţi noi a deschis un supermarket în spaţiul ocupat anterior de Bancpost. Banca şi-a restrâns suprafaţa la mai puţin de jumătate.

Tot belgienii au ocupat şi spaţiul lăsat liber de Unicredit în cartierul Militari, la intersecţia bulevardului Iuliu Maniu cu strada Apusului. Banca şi-a mutat agenţia vizavi, într-un spaţiu mai mic. Reprezentanţii Bancpost nu au răspuns până la închiderea ediţiei solicitării ZF privind motivul pentru care au operat această reducere de spaţii. Reprezentanţii Unicredit spun

“UniCredit analizează în mod constant prezenţa în piaţă, inclusiv la nivelul reţelei teritoriale. În cazul menţionat (cartierul Militari, n.red.), am considerat că avem nevoie de un spaţiu care să răspundă mai bine cerinţelor bancare şi nevoilor noastre de a fi mai aproape de clienţi cu toate operaţiunile din front-office. Astfel, ne-am păstrat prezenţa în zonă, alegând un nou spaţiu apropriat celui anterior.”

Lanţurile internaţionale nu sunt însă singurele care se aşează cu magazine la parterul blocului, în locul băncilor. Lanţul local de supermarketuri Fonzi, deţinut de familia Georgescu, a deschis înainte de Crăciun un magazin pe Soşeaua Ştefan cel Mare, în spaţiul ocupat de o agenţie CEC, care şi-a redus suprafaţa. Acesta este cel de-al şaptelea magazin al lanţului Fonzi, cu afaceri de aproape 4 mil. euro anul trecut.

“Activitatea agenţiei CEC Bank din Şoseaua Ştefan cel Mare (zona Perla) s-a dezvoltat în decursul timpului, iar spaţiul a devenit inadecvat cerinţelor de funcţionare. Acesta este motivul pentru care banca a luat decizia relocării unităţii într-un spaţiu mai mare, cel situat pe Bd. Iancu de Hunedoara nr. 8. Pentru a veni în continuare în sprijinul clienţilor din zona Perla s-a decis menţinerea unei agenţii în vechea locaţie, cu o suprafaţă redusă”, spune Florin Vlad, ofiţer relaţii publice, directia marketing şi comunicare. El adaugă că deciziile privind desfiinţarea unor unităţi CEC Bank se iau în baza unor analize ce au în vedere potenţialul de piaţă existent, perspectivele de dezvoltare zonală şi nu în ultimul rând rezultatele economico-financiare ale acestora. “Tinând cont de aceste aspecte, pe parcursul acestui an banca a luat decizia închiderii unor unităţi,  o parte dintre acestea fiind situate în mediul rural. În ultimul an nu au existat decizii de reducere a suprafeţelor unor agenţii, ci doar de relocare a unor unităţi în spaţii mai bine amplasate.”

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO