Companii

Catalin Hanu, CTP Invest: Vom dezvolta proiecte industriale de 50-150 mil. euro

Catalin Hanu, CTP Invest: Vom dezvolta proiecte industriale de 50-150 mil. euro

Laurentiu Catalin Hanu, manager business development al CTP Invest: Suntem in cursul primelor achizitii de terenuri. Ne uitam cu interes la zona de vest a tarii, pentru ca e apropiata de infrastructura de transport catre UE, precum si la zona centrala si zona sudica a tarii.

11.05.2007, 21:04 890

Dezvoltatorul ceh CTP Invest, care are in portofoliu 1,2 milioane de metri patrati de spatii industriale in Europa Centrala, va dezvolta mai multe parcuri industriale pe piata locala in care va investi intre 50 si 150 de milioane de euro pentru fiecare proiect, spune Laurentiu Catalin Hanu, 32 de ani, manager business development al CTP Invest.
"Cautam suprafete de teren cuprinse intre 20 si 100 de hectare in zone extraurbane, iar in functie de viteza cu care vom finaliza achizitiile de terenuri, vom incepe primul proiect cel mai tarziu in prima jumatate a anului viitor", a declarat Hanu.
CTP Invest va patrunde atat pe segmentul de logistica, unde sunt in derulare investitii de sute de milioane de euro, cat si in sectorul industrial, unde se dezvolta tot mai multe firme mici si mijlocii.
"Parcurile industriale vor fi sub brandul CTPark si se adreseaza atat companiilor mari, cat si celor mici si mijlocii. Vrem sa atragem si companiile romanesti care s-au extins in ultima vreme si cauta un spatiu mai mare, dar nu la fel de mare precum cel necesar unei companii de logistica", precizeaza Hanu.
Primul proiect industrial adresat si firmelor mici si mijlocii care si-au dezvoltat businessul in ultimii ani a fost Parcul Industrial A1, construit de Cefin Real Estate. Proiectul a fost vandut anul acesta catre fondul de investitii britanic Teesland IOG pentru 70 de milioane de euro.
"Suntem in cursul primelor achizitii de terenuri. Ne uitam cu interes la zona de vest a tarii, pentru ca e apropiata de infrastructura de transport catre UE, precum si la zona centrala si zona sudica a tarii", afirma Hanu. Avand in vedere suprafetele mari pe care vor fi dezvoltate parcurile industriale, investitia intr-un singur proiect s-ar putea situa intre 50 si 150 de milioane de euro, suma care va curpinde si achizitia terenului.
"Vom investi circa 50 - 150 de milioane de euro pentru fiecare proiect pe care il vom dezvolta pe piata romaneasca, cost care va acoperi si achizitia terenului. Avand in vedere marimea proiectelor dezvoltate, am putea finaliza primul parc industrial in trei ani", spune Remon Vos, managing director al CTP Invest.
Cehii au intrat pe piata locala odata cu decizia actionarilor de a se extinde catre Europa de Est. "Am intrat pe piata romaneasca pentru ca doream sa continuam extinderea in regiune si am considerat ca era momentul potrivit pentru a intra pe piata locala. Practic, din zona centrala a Europei unde ne-am dezvoltat in ultimii ani, ne indreptam catre Europa de Est", afirma Vos.
Principalii clienti ai CTP Invest sunt producatori si agenti industriali care cauta facilitati pentru dezvoltarea afacerilor.
"Suntem specializati pe servicii industriale, iar principalii nostri clienti sunt in principal producatori si agenti industriali din industria producatoare de componente auto, electronica sau IT", precizeaza Hanu.
Printre companiile care au inchiriat spatii industriale si birouri de la CTP Invest se numara Acer, Andrew, BenQ, Bodycote, Bridgestone, Citybank, Danone, DHL, GE Money Bank, Goodyear, Hyundai, Lufthansa, Maersk, Moeller, Panasonic, Rewe, Schenker, Solectron, Tengelmann, TNT, UPS sau Vodafone. "Investitiile sunt refinantate din chiriile pe care le obtinem anual, precum si din sursele proprii ale actionarilor de la cei doi actionari olandezi. In prezent detinem un portofoliu de peste 6,5 milioane de metri patrati de teren si 1,2 milioane de metri patrati de spatii industriale dezvoltate de noi", afirma Hanu. Circa 70% din veniturile din inchiriere sunt obtinute de la operatori logistici si companii care deruleaza activitati de productie si manufactura.
CTP Invest a infiintat un nou fond de investitii imobiliare, CTP Property, care urmeaza sa fie listat la bursa din Praga. Astfel, CTP Invest ar putea construi si inchiria noi proprietati, in valoare de 300-400 de milioane de euro pe an, pana in 2009, urmand ca valoarea totala a portofoliului CTP Property sa ajunga la 1,7 miliarde de dolari.
Compania a fost infiintata la jumatatea anilor 1990 de catre Vos si Eddy Maas, ambii de origine olandeza, iar acestia detin fiecare 50% din CTP Invest si firmele afiliate. Cei doi vor ramane principalii proprietari ai CTP Property, prin pastrarea a circa 60% din actiuni, dupa listarea la Bursa.
Stocul actual al spatiilor industriale si de logistica din Romania se ridica la 1,8 milioane de metri patrati, dintre care circa 250.000-300.000 de metri patrati sunt in Bucuresti. Cea mai atractiva zona pentru dezvoltatorii de profil a fost pana in prezent vestul Capitalei, de-a lungul autostrazii Bucuresti-Pitesti, unde se dezvolta proiectele Cefin Logistic Park, Prologis Park sau Bucharest West.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO