Companii

Cartea Recordurilor a fost scoasa la licitatie

23.03.2001, 00:00 8



Grupul Diageo Plc., producatorul britanic de bauturi alcoolice, intentioneaza sa vanda divizia care se ocupa cu editarea celebrei Carti a Recordurilor Guinness, pentru ca doreste sa se orienteze in special asupra diviziilor de bauturi, informeaza Financial Times.

Proprietarul unor cunoscute marci de bauturi, precum vodca Smirnoff sau whisky-ul Johnnie Walker, Diageo a solicitat sprijinul bancii americane de investitii Goldman Sachs pentru a gasi cumparatori ai acestei afaceri.

Decizia de vanzare a Guinness survine dupa decizia de anul trecut a conducerii grupului britanic de a se concentra in special pe activitatile din domeniul productiei de bauturi. Guinness World Records editeaza, pe langa Cartea Recordurilor, British Book of Hit Singles. De asemenea, activitatile diviziei includ un site pe Internet si mai multe emisiuni de televiziune.

Grupul Diageo, care a achizitionat in acest an portofoliul de marci al firmei Seagram, va renunta la afacerea cu produse alimentare Pillsbury si va scoate pe bursa Burger King.

Guinness World Records a inregistrat un profit de 6 milioane de lire sterline (8,6 milioane de dolari) in 2000, dupa ce a realizat vanzari de 23 de milionae de lire, cea mai mare parte a acestora fiind obtinute din operatiunile de editare a cartilor. Trei sferturi din vanzari sunt realizate in Statele Unite si Marea Britanie.

Decizia de vanzare a editurii nu vizeaza si lichidarea afacerii cu bauturile Guinness, Diageo anuntand ca se va dedica activitatilor de imbuteliere.

Licitatia ar putea dura luni de zile si nu se stie inca ce suma doreste sa obtina Diageo din aceasta tranzactie, in conditiile in care atat producatorul britanic, cat si Goldman au refuzat sa comenteze informatia.

Daca grupul britanic va reusi sa "scape" de Guinness World Records, singurul activ "necorespunzator" care va ramane in portofoliul Diageo va fi hotelul Gleneagles din Scotia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO