Companii

Cârnaţii au cea mai mare valoare adăugată din industria alimentară românească, de circa 1 mld. euro anual

Cârnaţii au cea mai mare valoare adăugată din...

Autor: Florentina Niţu

08.02.2024, 00:07 3045

Cârnaţii au avut cea mai mare valoare a producţiei din industria alimentară românească în 2022, de 0,9 miliarde de euro, potrivit studiului „Key Figures On The European Food Chain 2023 Edition“, publicat recent de Eurostat. 

„În perioada 2021-2022, pro­ducţia de cârnaţi (unde intră şi salamurile) a crescut la nivel general în ţară. Apoi, creşterea valorii producţiei a venit ca urmare a inflaţiei, preţurile crescând cu 25% în ultimii doi ani, val de scumpiri iniţiat în 2022. De asemenea, s-a albit o parte din piaţă, pentru că retailul mo­dern s-a extins şi piaţa tradiţională a început să moară“, a spus radu Timiş jr., CEO al producătorului de mezeluri CrisTim.

CrisTim este unul dintre cei mai mari jucători din piaţa românească a mezelurilor şi Timiş spune că din estimările făcute la nivel local de cei implicaţi, valoarea producţiei este de circa 1 miliard de euro, uşor mai mare decât statisticile Eurostat, pentru că 10% din piaţă este încă nefiscalizată.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO