Cârnaţii au cea mai mare valoare adăugată din industria alimentară românească, de circa 1 mld. euro anual

Autor: Florentina Niţu 08.02.2024

Cârnaţii au avut cea mai mare valoare a producţiei din industria alimentară românească în 2022, de 0,9 miliarde de euro, potrivit studiului „Key Figures On The European Food Chain 2023 Edition“, publicat recent de Eurostat. 

„În perioada 2021-2022, pro­ducţia de cârnaţi (unde intră şi salamurile) a crescut la nivel general în ţară. Apoi, creşterea valorii producţiei a venit ca urmare a inflaţiei, preţurile crescând cu 25% în ultimii doi ani, val de scumpiri iniţiat în 2022. De asemenea, s-a albit o parte din piaţă, pentru că retailul mo­dern s-a extins şi piaţa tradiţională a început să moară“, a spus radu Timiş jr., CEO al producătorului de mezeluri CrisTim.

CrisTim este unul dintre cei mai mari jucători din piaţa românească a mezelurilor şi Timiş spune că din estimările făcute la nivel local de cei implicaţi, valoarea producţiei este de circa 1 miliard de euro, uşor mai mare decât statisticile Eurostat, pentru că 10% din piaţă este încă nefiscalizată.