Companii

Care sunt cele zece companii care alimentează cu benzină România. Cu cât au scumpit anul trecut benzina şi motorina

Care sunt cele zece companii care alimentează cu...

Autor: Roxana Petrescu

23.06.2013, 18:23 2251

În timp ce creşterea de benzină şi mo­to­rină a scăzut anul trecut cu circa 2%, du­pă ce în 2011 piaţa înregistrase o creş­te­re aproape neglijabilă, preţurile la pom­pă au continuat să se aprecieze.

Calculele ZF arată că preţul mediu al benzinei a crescut în 2012 cu circa 8%, în timp ce motorina s-a scumpit cu peste 15% în lei. În primul trimestru al anului car­buranţii au continuat să se scum­peas­că la pompele marilor distribuitori de pro­duse petroliere.

Astfel, preţul mediu al benzinei în pri­mele trei luni din 2013 a fost cu 5,6% mai mare decât cel înregistrat anul tre­cut, în timp ce motorina a fost cu aproa­pe 4% mai scumpă în intervalul de timp analizat, potrivit calculelor ZF.

Clasamentul celor mai puternice com­panii petroliere locale în 2012 a ră­mas aproximativ neschimbat compara­tiv cu cel din 2011. De altfel, pe termen lung este greu de crezut că pe plan local se vor dezvolta alţi jucători suficienţi de pu­ternici astfel încât să clatine poziţiile con­trolate de Petrom, Rompetrol, Lukoil şi MOL. Acest lucru nu înseam­nă însă că piaţa locală nu este în conti­nua­re atractivă judecând după planurile de extindere anunţate de NIS, grup sâr­besc controlat de gigantul rusesc Gazprom, şi de compania azeră de stat SOCAR.

Vezi care sunt cele 10 companii care alimentează cu benzină România pe www.zfcorporate.ro


Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 20.06.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO