Companii

ButanGas, compania celei mai bogate femei din Romania, si-a bugetat o crestere a afacerilor de 20%

ButanGas, compania celei mai bogate femei din Romania, si-a bugetat o crestere a afacerilor de 20%
25.01.2010, 23:23 1417

ButanGas Romania, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piatalocala a distributiei de gaz petrolier lichefiat (GPL), estimeazapentru anul acesta afaceri de 79 de milioane de euro, in cresterecu peste 20% fata de rezultatul de anul trecut, desi prognozelecompaniei in ceea ce priveste evolutia pietei nu sunt foarteoptimiste.

Compania activa in Romania face parte din grupul ButanGas, carederuleaza operatiuni pe zece piete, fiind unul dintre putinelebusinessuri internationale dezvoltate de un om de afaceriroman.

Grupul a fost fondat in 1948 de catre Iosif Constantin Dragan,care a incetat din viata in anul 2008. Inca din anul 2001, Draganii cedeaza conducerea operatiunilor grupului sotiei sale, VeronicaGusa, care acum ocupa functia de presedinte executiv al ButanGas.Dragan este considerata a fi cea mai bogata femeie din Romania cu oavere estimata de Forbes Romania la 420-450 de milioane de euro.Reprezentantii companiei au doua motive pe care se bazeaza candestimeaza ca afacerile ButanGas Romania vor creste anul acesta,dupa ce in 2009 au scazut cu circa 30%.

"Noi consideram ca vom putea castiga noi procente de piatapentru ca jucatorii mai mici se confrunta cu probleme si nu au altasolutie decat sa-si inchida afacerile. In al doilea rand, estimamca pretul petrolului va fi mai ridicat anul acesta fata de 2008",explica reprezentantii companiei.

Potrivit surselor citate, in 2010 cererea la nivel de piata seva stabiliza in cel mai bun caz dupa ce anul trecut volumelevandute au scazut cu circa 8-10%.

"Estimarea scaderii pietei de GPL in anul 2009 fata de 2008 estede 8-10% pe fondul scaderii economiei si implicit a consumului. Pecanale de distributie, piata de butelii a scazut cu 10%, cea depropan cu 5% in timp ce livrarile de autogaz au fost cu 10% maimici la nivel de piata", spun reprezentantii ButanGas Romania.

Potrivit acestora, piata de GPL a avut anul trecut o valoare decirca 330 de milioane de euro si s-au comercializat 445.000 detone, ButanGas avand o cota de piata de 16%.

In acest context de piata negativ si rezultatele companiei ausuferit o contractie, astfel ca la sfarsitul anului trecut companiaavea afaceri de 64 de milioane de euro, in scadere cu circa 30%comparativ cu businessul inregistrat in 2008.

"Cifra de afaceri a scazut in special din cauza scaderiipreturilor de vanzare si a diminuarii cu 4% a cantitatilorvandute", au explicat reprezentantii companiei.

Investitii de 14 milioane de euro

Pentru anul acesta, compania si-a bugetat investitii de 14milioane de euro, mult mai mari comparativ cu suma de 5,5 milioanede euro alocata pentru investitii in 2009.

"Banii alocati pentru 2010 se vor duce in extinderea reteleicomerciale, in dezvoltarea unui proiect de tip greenfiled pentru onoua statie de imbuteliere a GPL-ului, precum si pentruimplementarea unui nou sistem informatic integrat", au mai precizatreprezentantii companiei.

Investitia in noua statie de imbuteliere a fost inceputa in2009, urmand ca in cursul anului 2011 aceasta sa fie finalizata.Statia va fi construita in localitatea Contesti (judetul Dambovita)pe DN 7.

Stagnarea, cel mai optimist scenariu pentru2010

In ceea ce priveste evolutia pietei de GPL pentru anul acesta,reprezentantii ButanGas Romania cred ca stagnarea vanzarilor ar ficel mai optimist scenariu.

"In anul 2010, piata de GPL va avea o usoara scadere de 3-4% sause va stabiliza la nivelul anului 2009 din cauza faptului ca nu seintrevede o imbunatatire a mediului economic", spun reprezentantiicompaniei.

Pe piata de GPL principalii concurenti ai ButanGas Romania suntPetrom LPG si Rompetrol Gas.

Mostenitoarea unui "imperiu"

Grupul ButanGas, care deruleaza operatiuni pe zece pieteinclusiv Romania, a fost fondat de omul de afaceri roman IosifConstantin Dragan in anul 1948. Din anul 2001, Dragan i-a cedatsotiei lui conducerea operatiunilor, aceasta ocupand functia depresedinte executiv. Potrivit topului realizat de Forbes Romania,Veronica Gusa Dragan este cea mai bogata femeie din Romania cu oavere estimata la 420-450 de milioane de euro. Ani de-a randul,Iosif Constantin Dragan, care a incetat din viata in anul 2008, afost considerat cel mai bogat om de afaceri din Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO